ANNONSE

Ultralyd nyrer og urinblære

Ultralyd er svært godt egnet til å fremstille sykdom i nyrer og urinblæren.

Nyrene kan rammes av infeksjon, betennelse, steinsykdom og kreft. I tillegg forekommer misdannelser og utviklingsvarianter ved nyrer og urinveier som bør diagnostiseres tidlig for eventuell behandling.

Urinblæren kan rammes av overaktivitet (overaktiv blære), manglende evne til fullstendig tømming (resturin) og kreftsykdom.

Ultralyd nyrer og urinblære
Illustrasjon: Ultralyd nyrer og urinblære
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Ultralyd nyrer og urinblære»

Når kan ultralyd av nyrer og urinblære være nyttig?

Ultralyd av nyrer og urinblære gjøres enten ved mistenkt sykdom i urinveiene, eller som ledd i en generell utredning av mageregionen. De viktigste indikasjonene for undersøkelsen inkluderer:

  • Som del av ultralyd abdomen undersøkelse hos røntgenlege (ultralyd av magen)
  • For avklaring av mistenkt nyrecyste på CT abdomen eller CT urinveier
  • Ved utredning av mistenkt sykdom i nyrer og urinveier hos barn
  • Ved utredning av mistenkt sykdom i nyrer og urinveier hos gravide
  • Ved kontroll av påvist sykdom i nyrer og urinveier hos voksne
  • Ved påvist redusert nyrefunksjon hos voksne
  • For å se etter bakenforliggende årsak ved gjentatte urinveisinfeksjoner hos voksne

Gjentatte urinveisinfeksjoner

Infeksjon i urinblære og eller nyrer, hhv nedre- og øvre urinveisinfeksjon, er blant de hyppigste infeksjonene som krever antibiotikabehandling. Ved nedre uriveisinfeksjon får man vanligvis symptomer som svie ved vannlatning og ubehag/smerter i nedre del av magen. Ved øvre urinveisinfeksjon får man i tillegg feber, dårlig allmenntilstand og smerter i en eller begge flanker.

Vanligvis stilles diagnosen med blodprøve og urinprøve. Behandlingen er antibiotika. Dersom man får gjentatte infeksjoner kan det være aktuelt med bildediagnostikk som CT eller ultralyd for å se etter årsaker til gjentatte infeksjoner som for eksempel resturin eller utvidet nyrebekken (hydronefrose).

Nyrekreft

Kreft i urinveiene rammer hyppigst enten nyren eller urinblæren, i sjeldnere tilfeller nyrebekkenet eller urinlederne. Blod i urinenen kan være et tidlig tegn på kreft i urinveiene, andre symptomer kan i mange tilfeller komme sent i form av ubehag i flanken, gjentatte urinveisinfeksjoner og redusert allmenntilstand.

Ved synlig blod i urinveiene gjør man gjerne CT med og uten kontrast. Ved andre problemstillinger gjør man ofte ultralyd som fremstiller både selve nyren og urinblæren godt og kan oppdage svulster i disse organene.

I motsetning til ved de fleste andre bildeundersøkelser er det røntgenlegen selv som utfører selve ultralydundersøkelsen. Bildene dannes ved at legen plasserer et lydhode mot huden din. Dette lydhode sender og mottar lydbølger fra kroppen din som danner et bilde på en skjerm legen ser på.

Rask undersøkelse uten ubehag eller stråling

Vanligvis ligger du på en benk mens undersøkelsen pågår. I noen tilfeller kan det være at legen ønsker at du skal sitte eller stå for at man skal få best mulig fremstilling av organet som undersøkes. Undersøkelsen tar vanligvis ca 5-30 minutter.

Ultralydundersøkelse er helt smertefritt og uten bivirkninger. Siden bildene fremstilles ved hjelp av lydbølger utsettes du heller ikke får røntgenstråling.

Forberedelser

Dersom legen skal undersøke mageregionen er det vanlig at du faster ca. 5 timer før undersøkelsen. Dersom urinblæren skal undersøkes ønsker legen gjerne at den er litt full, det vil si at du helst ikke skal late vannet like før timen. Ut over dette er det sjelden noen forberedelser før selve undersøkelsen.

Ofte svar umiddelbart

Legen tolker bildene fortløpende mens han/hun undersøker deg. Du får derfor oftest svar umiddelbart etter undersøkelsen uten at du trenger å vente.

Andre undersøkelser

Ultralyd er en svært god undersøkelse for å fremstille sykdom i nyrer og urinblæren. I tillegg er undersøkelsen rask og uten bivirkninger og stråling.

I enkelte tilfeller vil man likevel heller vurdere å gjøre CT undersøkelse av urinveiene. CT er spesielt god på å fremstille steiner (nyrestein), og kan i tillegg fremstille urinlederne (røret mellom nyren og urinblæren) på en god måte. Ved synlig blod i urinen velger man derfor ofte å gjøre CT urinveier i steden for eller i tillegg til ultralyd.

Ved mistenkt sykdom i urinveiene vil urologen gjerne undersøke innsiden av urinblæren med kameraundersøkelse, såkalt cystoskopi. Cystoskopi er den aller mest nøyaktige undersøkelsen av urinblæren for fremstilling av polypper og kreft.

(Tjenester / behandlinger)

Urolog

Sykdommer i nyrer eller urinblære behandles gjerne av allmennlegen / fastlegen eller av urolog. Urologen er spesialist i behandling av tilstander i urinveiene og i mannlige kjønnsorganer. Urologen kan behandle slike sykdommer både med operasjon og uten operasjon.

(Tjenester / behandlinger)

Om nyrene og urinblæren

Man er normalt født med to nyrer, en på hver side av bakre bukvegg, beskyttet av ribbeinsbuen. Nyrene skiller ut avfallsstoffer fra blodet til urinen og produserer enkelte viktige hormoner.

Urinblæren ligger i bekkenområdet, like bak skambeinet. Urinblæren lagrer urinen skilt ut i nyrene og presser ut urinen via urinrøret ved vannlating. Blærekapasiteten er normalt 300 - 500 ml.

Mer om ultralyd

Ultralyd diagnostikk har blitt brukt til å stille diagnoser innen medisin i flere tiår. Ved hjelp av ultralyd apparater kan helsepersonell se innsiden av kroppen din og slik stille en sikrere diagnose. Siden apparatet benytter lydbølger til å danne bilder av kroppen din er undersøkelsen smertefri og helt uten bivirkninger.

Hvordan fungerer ultralyd apparatet?

Ultralyd maskinen fungerer som et slags ekkolodd som danner bilder av kroppens innside på en tv-skjerm.

Bildene som legen kan tolke dannes ved hjelp av lydbølger som sendes inn i kroppen. Ultralyd maskinen sender ut høyfrekvente lydbølger mellom 1 - 20 megahertz (MHz) fra lydhodet som legges på huden din. Disse lydbølgene beveger seg inn i kroppen til de møter en overganger mellom ulike vev i kroppen slik som overgangen mellom to organer, mellom friskt vev og en svulst i et organ eller mellom friskt vev og en forkalkning/stein i et organ. Lydbølgen vil da reflekteres og sendes tilbake til ultralyd lydhodet.

Datamaskinen i ultralydapparatet beregner da avstanden til hvor i kroppen den reflekterte lydbølgen kommer fra og intensiteten som lydbølgen ble reflektert med. Apparatet sender kontinuerlig ut og mottar svært mange lydbølger i flere retninger og danner på denne bakgrunnen et bilde av innsiden av kroppen.

Kort om historien til ultralyd apparatet

Omkring 1880 klarte Pierre Curie å fremstille høyfrekvente lydbølger. I 1940 laget den amerikanske fysikeren Floid Firestone det første apparatet som kunne fremstille bilder på bakgrunn av høyfrekvente lydbølger. I 1941 ble et lignende apparat benyttet til å fremstille ventriklene (hulrommene) i hjernen.

Hvordan brukes ultralyd i dagens medisin?

Ultralyd brukes i dag innen stadig flere medisinske fagfelt inkludert undersøkelse av fosteret hos gravide og på diagnostikk av ikke gravide for å undersøke alt fra halspulsårer og skjoldbruskkjertelen på halsen til lever, galleblære, nyrer, livmor, eggstokker og testikler. Ultralyd underskøelsen er smertefri, uten bivirkninger og uten røntgenstråling.

ANNONSE