ANNONSE

Trekke tann

Å trekke en tann er oftest siste utvei dersom det ikke finnes andre gode behandlingsalternativer. Trekking av tenner hos tannlegen gjøres gjerne i en seanse og oppleves i de fleste tilfeller som ikke spesielt smertefult, takket være god lokalbedøvelse.

Trekke tann
Illustrasjon: Trekke tann
Sist oppdatert: 18. Aug. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Trekke tann»

Når er det aktuelt å trekke tannen?

Dersom du har sykdommer i tenner eller tannkjøtt, vil tannlegen i mange tilfeller forsøke andre behandlingsalternativer, tanntrekking er gjerne siste utvei. Ett unntak er trekking av visdomstenner. Visdomstenner har ingen funksjon i munnen og kan dessuten lage en del plager, og fjernes derfor ofte dersom de ikke kommer ned på vanlig måte.

Den vanligste årsaken til at tannlegen anbefaler å trekke en tann er dersom tannen er ødelagt som følge av bakterier, altså hull i tannen. Andre årsaker inkluderer:

(Tjenester / behandlinger)
Hvordan foregår tanntrekkingen?
Illustrasjon: Hvordan foregår tanntrekkingen?

Hvordan foregår tanntrekkingen?

Før behandlingen starter vil tannlegen sørge for at tannen er godt bedøvet, både med lokalbedøvelse og selektiv bedøvelse av tannens nerve. Dette gjør at selve trekkingen foregår så og si helt smertefritt. Det er derimot ikke uvanlig å oppleve helse seansen som litt litt ubehagelig.

Når du er godt bedøvet vil tannlegen løsne tannen og vrikke den løs, helst uten at den deler seg opp i biter.

Etter at tannen er ute kan det være at tannlegen setter et lite sting i vevet hvor tannen lå. Ved å sy sammen vevet reduseres blødningen og ubehaget i kjeven. I noen tilfeller får du også resept på smertestillende medisiner og antibiotika for å unngå infeksjon.

Tannen trekkes ved "kirurgisk tanntrekking" eller "ukomplisert tannfjerning"

Noen tenner er mer utfordrende å trekke enn andre, spesielt gjelder dette tenner som er veldig nedslitte, rotfylte tenner og visdomstenner. I noen tilfeller kan tannen også sitte ekstra godt fast.

Det forekommer derfor at tannlegen må dele den opp tannen i mindre biter (fragmenter) for å få den ut, dette kalles kirurgisk tannfjerning og tar litt lengre tid enn såkalt ukomplisert tannfjerning hvor tannlegen kan fjerne hele tannen i en bit.

Hva bør du gjøre etter tannen er trukket?

Å trekke tenner er en ukomplisert behandling i de fleste tilfeller. Som ved alle inngrep er det derimot alltid en liten risiko for komplikasjoner. Det er derfor lurt å følge enkelte forhåndsregler etter behandlingen for å redusere risikoen for plager som smerte, hevelse og infeksjon.

  • Det anbefales at du ikke spiesr, drikker, røyker eller skyller munnen de forste to timene etter tanntrekking. Dette for å redusere ubehaget og for å unngå blødning og hevelse.
  • Dersom det blør litt, kan du bite på en bommullsrull for å lage trykk mot såret slik at blødningen stopper raskere.
  • Ikke bruk tannbørsten i området for den fjernede tannen de første 1-2 døgnene.
  • Du bør også være litt forsiktig med hard fysisk aktivitet det første døgnet for å redusere hevelse og ubehag.
  • Unngå røykting siden røyk forlenger tilhelingsperioden
  • Ta smertestillende tabletter de første 2-3 dagene ved behov

Vanligvis går smertene tilbake etter noen få dager, men det kan være ømt i munnen inntil 2 uker etter tannen ble trukket.

Når bør du ta kontakt med tannlegen etter tanntrekking?

Dersom du opplever følgende plager kan det være lurt å kontakte tannlegen:

  • Feber
  • Økende smerter
  • Stor hevelse
  • Kraftig blødning
(Litteratur)
ANNONSE