ANNONSE

Tannkrone og implantat

En krone, også kalt tannkrone eller implantat, er en hette som plasseres over tannen for å gjennopprette dens form, styrke, funksjon og utseende.

Tannkronen sementeres utenpå og omslutter hele den synlige delen av tannen fra tyggeflaten ned til tannkjøttet. Tannkrone benyttes først og fremst når tannen ikke kan repareres med en fylling.

Tannkrone og implantat
Illustrasjon: Tannkrone og implantat
Sist oppdatert: 14. Aug. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Tannkrone og implantat»

Hva er en krone?

Krone, også kalt tannkrone og tannimplantat, er en behandling hvor tannlegen plasserer en beskyttende hette over tannen som er skadet. Kronen sementeres fast i tannen og dekker hele den synlige delen av tannen, fra tannkjøttet nederst og helt opp til tyggeflaten av tannen øverst.

Behandling med tannkrone er en mer avansert og omfattende behandling enn behandling med fylling, og benyttes først og fremst når man ikke forventer å oppnå ønsket effekt med fylling alene. Kronen vil både beskytte tannen, gjenopprette bitefunksjonen og gi et godt kosmetisk resultat i en og samme behandling.

Når er behandling med tannnkrone aktuelt?

Behandling med krone er en effektiv og lengevarende behandling som både beskytter tannen, gjenoppretter tannens funksjon og bedrer det kosmetiske utseende av en skadet eller misfarget tann. Det finnes derfor flere tilfeller hvor behandling med krone anbefales:

  • Svak tann. Dersom tannen din er svak og nedbrudt og ikke kan repareres med en enkel fylling, vil en krone kunne holde tannen sammen og gjennopprette tannens funksjon og gi et flott kosmetisk utseende.
  • Brukket tann. Dersom tannen din er brukket etter en skade eller som følge av store fyllinger som har sprukket den opp, vil behandling med krone være egnet.
  • Etter rotfylling. Etter en rotfylling vil tannen kunne bli svekket, i mange tilfeller vil tannlegen derfor anbefale å beskytte tannen med krone i etterkant.
  • Misfarget eller skjev tann. En tann som har en unormal form eller som er betydelig misfarget vil kunne oppnå normal form og normal farge ved hjelp av en krone.
  • Ved tanngnissing. Dersom du plages av tanngnissing om natten, vil en krone kunne beskytte tennene mot slitasje.
  • Ved tannimplantat. Kronen kan benyttes til å dekke et tannimplantat.
  • Beskytte mot hull. Tannkronen vil beskytte tenner hos barn som er plaget med gjenntatte hull og dårlig munnhygiene.
(Tjenester / behandlinger)

Hvilke type kroner finnes?

Det finnes en rekke ulike kroner å velge mellom. I dag er såkalte herkeramiske kroner de mest populære. Under finner du mer informasjon om de vanligste tannkronene.

Helkeramiske eller fullkeramiske kroner

Fullkeramiske kroner eller porselenskroner er blitt svært populære de senere årene, blant annet som følge av gode kosmetiske egenskaper. I tillegg har teknologiske fremskritt gjort at porselenskronene nå har større slitestyrke enn tidligere.

Porselenskroner gir det mest naturlige utseende av alle tannkroner og kan benyttes både på tenner fremme i munnen og bak i munnen. I tillegg slipper man å risikere allergiske reaksjoner som kan oppstå i noen tilfeller ved bruk av metallbaserte kroner.

Gullkrone

Krone av gull anses fremdeles som den aller mest slitesterke tannkronen, men benyttes i mindre grad enn tidligere.

Metallkeramikk krone

Metallkeramikk krone er en krone med innerkjerne av metall og skall av porselen utenpå. Denne kronen gir et godt kosmetisk resultat i utgangspunktet, men dersom kronen slites vil metallet kunne komme til syne. I tillegg er overgangen mellom metall og porselen et svakt punkt i kronen som kan gjøre at den havarerer.

Stålkrone

Kroner av stål brukes i noen tilfeller hos barn for å beskytte en skadet tann.

Hvordan setter tannlegen på en tannkrone?

Behandling med krone gjøres i de fleste tilfeller i to seanser: Første steg innebærer undersøkelse hos tannlegen og forberedelse av tannen som skal få påsatt kronen. Ved neste besøk vil tannlegen sementere kronen på plass.

Undersøkelse og forberedelse av tannen

Tannlegen vil først forsikre seg om at tannen er klar for behandlingen, og at det ikke foreligger risiko for infeksjon eller skade på tannroten - i så fall vil det gjerne være nødvendig med rotfylling først. Tannlegen tar derfor gjerne tannrøntgen for å vurdere tannen, roten og omgivende benvev i kjeven.

For at kronen skal kunne settes på tannen som en hette, må tannens form tilpasses kronen. Oftest krever dette at tannen gjøres smalere ved hjelp av et diamantbor. Tannlegen vil derfor gi deg lokalbedøvelse og file tannen ned på sidene.

Tannlegen vil nå ta et avtrykk av tennene dine for å kunne skreddersy tannkronen. Avtrykket gjøres enten digitalt ved hjelp av en scanner eller manuelt i et avtrykksmateriale.

Til sist monteres en midlertidig krone som skal sitte på til den endelige kronen er klar.

Montering av tannkronen

Etter første besøket vil en tanntekniker begynne å utforme kronen din, dette tar vanligvis 2-3 uker. Ved neste konsultasjon hos tannlegen vil kronen være klar for montering.

Kronen sementeres da på plass i lokalbedøvelse.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan bør du behandle den midlertidige kronen?

Siden den midlertidige kronen ikke er en permanent løsning, vil gjerne tannlegen anbefale at du tar visse forhåndsregler inntil den endelige kronen er montert. Blant rådene tannlegen vil gi er:

  • Unngå mat som klistrer seg til tennene slik som tyggegummi og karamell.
  • Det kan være en fordel å benytte den motsatte siden av munnen i større grad for å avlaste den midlertidige kronen.
  • Unngå harde matvarer slik som nøtter, frø og rå grønnsaker.
(Tjenester / behandlinger)

Vedlikehold av tenner med krone

Tannkronen trenger i utgangspunktet ingen spesiell behandling ut over normal god munnhygiene og godt tannstell. Det er derimot lurt at du går til regelmessige kontroller hos tannlegen og at du beskytter tenner og tannkjøtt gjennom tannpuss, tanntråd og munnvask.

Hvor lenge varer en krone?

Varigheten av kronen er noe avhengig av lokalisasjon i munnen og type krone som monteres. Forventet holdbarhet er vanligvis ca. 10-15 år, men dette forutsetter god munnhygiene.

ANNONSE