ANNONSE

Slimposebetennelse kne

Slimposebetennelse (bursitt) i kneet er en betennelse i en av slimposene i kneleddet. Hyppigst rammes slimposen foran kneskjellet (prepatellar bursitt).

Slimposebetennelse kne
Illustrasjon: Slimposebetennelse kne
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Slimposebetennelse kne»

Hva er slimposebetennelse (bursitt)?

Slimposer (bursa) er væskefylte lommer som det finnes over 100 av ulike steder i kroppen. I kneet finnes det 11 slike bursaer. Funksjonen til væskelommene er å redusere friskjonen mellom bein, sener og muskler i bevegelige områder av kroppen.

Slimposebetennelse (bursitt) er en tilstand hvor slimposen er blitt irritert eller betent. Dette kan skyldes infeksjon med bakterier eller andre årsaker. De fleste tilfeller av slimposebetennelse skyldes overbelastning av slimposen som følge av gjentatte bevegelser og friksjon. Bursitt som følge av infeksjon er en mer alvorlig tilstand, men samtidig mer sjelden.

Ved bursitt vil slimposen fylles av væske og hovne opp. Lokaliserte smerter og hevelse er vanlige symptomer. I de fleste tilfeller vil betennelsen gå tilbake ved avlastning, nedkjøling og betennelsesdempende medisiner. Ved manglende effekt kan kortisoninjeksjon eller operasjon bli nødvendig.

Årsaker til slimposebetennelse i kneet

Slimposebetennelse i kneet (og andre steder i kroppen) oppstår oftest enten som følge av langvarig overbelastning eller som følge av akutt skade.

Betennelse i slimposen foran kneskjellet (patella) ser man typisk hos personer som sitter mye på knærne i forbindelse med arbeid. Også idretter hvor det oppstår slag og trykk mot slimposen kan utløse en betennelsestilstand i slimposen.

Reumatiske tilstander som leddgikt og urinsyregikt, samt slitasjeforandringer i kneleddet gir også økt risiko for utvikling av slimposebetennelse.

Bakteriell infeksjon i slimposen kan oppstå gjennom et sår i huden ved slimposen eller gjennom smitte via blodbanen.

Symptomer ved bursitt i kneet

Symptomer ved slimposebetennelse i kneet kommer litt an på hvilken slimpose som er betent. Ofte oppstår det betennelse i slimposen på fremsiden av kneskjellet (prepatellar bursitt), i så fall vil man typisk oppleve smerte og hevelse på fremsiden av kneskjellet. Gjerne føles kneet også stivt og mindre bevegelig.

Dersom man samtidig utvikler feber kan dette være et tegn på at betennelsen skyldes infeksjon med bakterier, i så fall må man straks kontakte lege.

Når bør du oppsøke lege?

Ved hevelse og smerter i kneleddet bør du kontakte lege for nærmere utredning og eventuelt behandling.

Dersom du i tillegg har tegn på infeksjon med bakterier, som feber eller redusert allmenntilstand er det viktig å kontakte lege straks.

(Tjenester / behandlinger)

Utredning ved mistanke om slimposebetennelse

Ofte vil legen på bakgrunn av samtale og vanlig klinisk undersøkelse fatte mistanke om diagnosen.

I enkelte tilfeller kan det være nyttig med tilleggsundersøkelser.

  • Ved mistanke om bakteriell infeksjon vil legen gjerne ta blodprøver og eventuelt henvise deg videre til sykehus for nærmere utredning.
  • Ultralyd av kneet kan påvise slimposebetennelse på fremsiden av kneet og samtidig se at det ikke er tegn til betennelse og væske i selve kneleddet.
  • Røntgen av kneet kan utelukke brudd i kneet og større slitasjeforandringer (artrose).
  • MR av kneet kan påvise slimposebetennelsen og samtidig fremstille øvrige vev i kneet og slik utelukke andre årsaker til hevelse og smerter i kneet som leddbetennelse og svulster.
(Tjenester / behandlinger)

Behandling av slimposebetennelse

Ofte vil slimposebetennelsen gå over av seg selv uten annen behandling enn den du kan utføre på egenhånd.

Det viktigste er å unngå eventuelle utløsende årsaker som å sitte på knærne eller eventuelle slag mot kneet som ved enkelte idretter.

I den akutte fasen kan det være nyttig med betennelsesdempende medisiner som NSAIDs (Voltaren, Voltarol, Ibux) som reduserer både selve smerten og betennelsen. Nedkjøling med is vil også kunne dempe hevelsen og smertene, men pass på å benytte et tøystykke mellom huden og isen for å unngå frostskade.

Dersom betennelsen ikke går over vil legen i enkelte tilfeller vurdere å tappe væsken i slimposen og eventuelt injisere betennelsesdempende medisiner som kortison inn i slimposen. Etter injeksjon med kortisoin medisiner vil betennelsen ofte reduseres betydelig innen kort tid.

I enkelte tilfeller er det nødvendig med operasjon for å fjerne en betent slimpose.

(Tjenester / behandlinger)

Operasjon ved slimposebetennelse (bursitt) i kneet

I sjeldne tilfeller, spesielt ved kronisk vedvarende slimposebetennelse, kan det være aktuelt å fjerne selve slimposen ved operasjon. Kirurgen (ortopeden) fjerner da hele slimposen og eventuelle betennelsesforandringer i vevet omkring slimposen.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan kan du forebygge mot slimposebetennelse i kneet?

Dersom du er avhengig av å sitte mye på kneærne slik som i forbindelse med arbeid kan det være lurt å benytte knebeskyttere som reduserer friksjonen mot slimposen.

Regelmessige pauser og variasjon i arbeidet vil også være nyttig.

Gjentatte bevegelser hvor du setter deg på huk vil kunne øke trykket mot kneet og slimposene i kneleddet og slik trigge slimposebetennelse, det kan derfor være lurt å unngå slike øvelser.

ANNONSE