ANNONSE

Slimposebetennelse albue

Slimposebetennelse er en betennelse i en væskefylt lomme kalt slimpose (bursa). Slimposebetennelse i albuen kalles på fagspråket for olecranon bursitt.

Slimposebetennelse albue
Illustrasjon: Slimposebetennelse albue
Sist oppdatert: 15. Okt. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er slimposebetennelse?

En slimpose (bursa) er en væskefylt, geleaktig lomme som det finnes svært mange av i kroppen. De fleste finnes i områder hvor de fungerer som støtdempere og smøremiddel mellom bein, sener og hud.

Betennelse i en slimpose skyldes oftest ikke infeksjon med bakterier, men kan oppstå som følge av friksjon eller slag mot slimposen.

På spissen av albuen, det vil si på baksiden av albuen, finnes en slik slimpose som på fagspråket kalles olecranon bursa. Betennelse i slimposen på albuen ses blant annet hos studenter som sitter med albuene mot skrivebordet og kalles derfor også studentalbue. Tilstanden gir symptomer som hevelse, smerter og varme over spissen på albuen. I noen tilfeller kan betennelse i en slimpose skyldes infeksjon med bakterier. Dette er en mer alvorlig tilstand som krever umiddelbar behandling med antibiotika hos lege.

Oftest går betennelsen over av seg selv, men noen ganger er det nødvendig med smertestillende eller betennelsesdempende medisiner. Ved infeksjon med bakterier kreves øyeblikkelig behandling hos lege. Dersom betennelsen vedvarer eller kommer tilbake etter behandling, kan det være nødvendig med operasjon hvor man fjerner slimposen.

Symptomer ved slimposebetennelse i albuen

Hovedsymptomene ved slimposebetennelse er smerter og sårhet i området hvor slimposen befinner seg. I tillegg kan det utvikle seg en hevelse, rødme og varme omkring slimposen.

Dersom betennelsen skyldes infeksjon med bakterier kan symptomene være mer uttalte og man kan i enkelte tilfeller utvikle feber. I så fall bør du kontakte lege straks.

Når bør du oppsøke lege?

Ved smerter og hevelse i albuen bør du kontakte lege for nærmere utredning og behandling. Slimposebetennelse som ikke skyldes infeksjon med bakterier (bakteriell infeksjon) er ikke en farlig tilstand, men det er viktig at legen utelukker nettopp bakteriell infeksjon og om tilstanden også påvirker selve albueleddet.

(Tjenester / behandlinger)

Diagnose og utredning

Slimposen på baksiden av albuen ligger like under huden, i de fleste tilfeller er det derfor relativt lett for legen å stille diagnosen uten videre utredning.

Ved mistanke om bakteriell infeksjon vil gjerne legen ta blodprøver. Dersom legen er usikker på om betennelsen ikke bare påvirker slimposen, men også selve albueleddet, er det ofte nødvendig med undersøkelser som ultralyd eller MR.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling

For behandling av slimposebetennelse i albuen er det oftes tilstrekkelig med avlastning og smertestillende medisiner.

Behandlingsalternativene er

  • Avlastning og nedkjøling
  • Smertestillende medisiner
  • Kortisoninjeksjon
  • Operasjon

Avlastning og nedkjøling

I de fleste tilfeller vil slimposebetennelse i albuen gå over av seg selv, spesielt dersom man forsøker å unngå aktivitetene som har gjort at betennelsen oppstod i første omgang. Om du sitter og leser kan det være nyttig å skifte arbeidsstilling oftere, i tillegg kan man legge puter eller myke gjenstander under albuene for å redusere friksjon og støt mot slimposen.

Det kan også være nyttig å kjøle ned albuen med isposer, men man må da være forsiktig slik at man ikke utvikler forstskade i huden. Ofte er det lurt å legge et plagg som en håndduk mellom isposen og huden.

Smertestillende og betennelsesdempende medisiner

Ved betydelige plager vil behandling med smertestillende medisiner som paracet og NSAIDs (Ibux, Voltaren, Voltarol) være nyttig.

Desom betennelsen ikke går over av seg selv vil lege kunne tappe væsken i slimposen og eventuelt sprøyte inn betennelsesdempende medisiner (Kortison) i slimposen.

Operasjon

I noen tilfeller vil operasjon hvor legen fjerner slimposen kirurgisk være den beste behandlingen, dette gjelder først og fremst dersom betennelsen kommer tilbake gjentatte ganger.

Operasjonen gjøres gjerne med kikkhullsteknikk i narkose.

ANNONSE