ANNONSE

Neglesopp laser

Laserbehandling eller lysbehandling av neglesopp er nye behandlingsmetoder som kan ha god effekt alene eller i kombinasjon med lokalbehandling.

Siden metodene er nye på markedet, mangler fremdeles grundige studier som kan dokumentere korttidseffekt og langtidseffekt av behandlingene.

Neglesopp laser
Illustrasjon: Neglesopp laser
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Neglesopp laser»

Hva er neglesopp?

Neglesopp er en soppinfeksjon som rammer neglene. Vanligvis rammes tåneglene og aller hyppigst er det neglen på storetåen som infiseres. Tilstanden kan derimot også ramme neglene på fingrene.

Som følge av infeksjonen blir neglen gjerne gulig eller hvilig misfarget, fortykket og mer sprø og porøs. Mange opplever neglesopp som kosmetisk skjemmende. Mer uvanlig kan det også oppstå smerter eller ubehag omkring de infiserte neglene.

Hovedbehandlingen mot neglesopp er tabletter (Lamisil). En annen metode er lokalbehandling med krem eller neglelakk. Siden neglesopp er en infeksjon som oppstår i dødt vev (neglene), og siden overflaten i neglene er relativt ugjennomtrengelig, kan både tablettbehandling og lokalbehandling være utfordrende. Lokalbehandling er effektivt hos kun ca. 30 %, mens inntil ca. 80 % som fullfører tablettbehandling blir kvitt infeksjonen.

Den største ulempen med tablettbehandling er at enkelte opplever bivirkninger som diare og utslett på huden. I tillegg kan man i sjeldne tilfeller se alvorlige komplikasjoner som leverskade og hjertesvikt. Dette gjør at nye behandlingsformer som fotodynamisk terapi og laserbehandling har blitt populært de senere årene.

(Litteratur)

Hvordan fungerer laserbehandling og fotodynamisk tearapi mot neglesopp?

Laserbehandling og fotodynamisk terapi mot neglesopp er relativt nye behandlingsformer, det foreligger derfor begrenset mengde forskning som kan dokumentere effekten av metoden, både på lang sikt og på kort sikt. Foreløpige studier viser derimot at metodene kan ha en god effekt, enten alene eller i kombinasjon med lokalbehandling.

Laserbehandling

Laserbehandlingen rettes mot neglen. Forskerne er litt usikre på hvilken mekanisme som gjør at soppen forsvinner. En teori går ut på at den fokuserte laserstrålen varmer opp neglen og gjør at soppen dør. En annen teroi går ut på at laseren endrer overflaten til neglen og gjør det enklere for lokalbehandlingen å penetrere inn i neglen hvor den kan ødelegge soppen. Det kan også være at effekten av laserbehandlingen oppstår som en kobinasjon av begge årsakene over.

Laserbehandling mot neglesopp tar bare noen få minutter per negl. Vanligvis må behandlingen gjentas 3-4 ganger med ca. 3 ukers mellomrom mellom hver behandlingssekvens.

Selv om soppen dør ut, vil det som med annen neglesoppbehandling ta tid før en ny, frisk negl har erstattet den syke neglen. Stortåen tar vanligvis lengst tid å vokse ut igjen, gjerne ca 12 måneder.

Fotodynamisk behandling

Fotodynamisk behandling er en metode hvor man kombinerer krem og lys for best mulig effekt. I første del av behandlingen vil legen eller terapeuten smøre neglene inn med en spesiell krem. I løpet av de neste minuttene får kremen tid til å trenge inn i neglen. Deretter starter lysbehandlingen. Kremen forsterker effekten av lysbehandlingen og medfører at soppen ødelegges.

Også fotodynamisk behandling mot neglesopp må gjerne gjentas 4 ganger i løpet av en periode på 1 måned.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE