ANNONSE

Grønn stær, operasjon

Operasjon av grønn stær kan være nødvendig dersom trykket i øyet ikke blir normalisert ved hjelp av øyedråper eller medisiner.

Den vanligste operasjonsmetoden er laserbehandling som bedrer drenasjen av væsken i øyet.

Grønn stær, operasjon
Illustrasjon: Grønn stær, operasjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Grønn stær, operasjon»

Hvorfor operasjon av grønn stær?

Grønn stær eller glaukom er en sykdom hvor det oppstår skade på synsnerven. Den vanligste årsaken til denne sykdommen er forhøyet trykk inne i øyet. Ubehandlet kan grønn stær medføre permanent synsnedsettelse. Spesielt er det sidesynet som rammes når synsnerven skades ved grønn stær.

Operasjon av grønn stær med laser eller vanlig kirurgi kan være aktuelt dersom behandlingseffekten av øyedråper og/eller medisiner i tablettform ikke har ønsket effekt.

Hensikten med laserbehandling og operasjon er enten å bedre avløpet av væsken inne i øyet (kammervæsken) eller å redusere produksjonen av kammervæsken. Slik kan man redusere trykket inne i øyet, og motvirke eller stoppe ytterligere skade på synsnerven.

(Litteratur)

Hvordan utføres operasjon av grønn stær?

Den vanligste operasjonsmetoden ved grønn stær er laserbehandling hvor øyelegen benytter laseren til å behandle det såkalte trabekelverket i øyet, hvor drenasjen av kammervæsken finner sted. Gjennom operasjonsmetoden kan øyelegen slik bedre drenasjen av væsken i øyet og normalisere det forhøyede trykket.

Behandlingen gjøres vanligvis med lokalbedøvelse ved hjelp av øyedråper. Du kan reise hjem allerede samme dag. Mulige komplikasjoner til behandlingen er utvikling av grå stær (katarakt).

Andre laseroperasjoner ved grønn stær inkluderer laser iridotomi og cyclodiode laserbehandling. I sjeldne tilfeller kan det være nødvending med vanlig operasjon for å normalisere trykket i øyet, men dette er først og fremst aktuelt dersom laserbehandling ikke gir tilstrekkelig effekt.

(Litteratur)
ANNONSE