ANNONSE

Elektrolyse hårfjerning

Elektrolyse hårfjerning (også kalt epilering) er en kosmetisk behandling som fjerner uønsket hårvekst. Dette er den eneste metoden som er godkjent av FDA som permanent hårfjerning.

Under behandlingen utsettes hårroten for elektrisk strøm som ødelegger roten enten ved varme eller gjennom kjemiske reaksjoner. Terapeuten behandler en og en hårrot av gangen.

Fordelen med elektrolyse er at man oppnår varig resultat og at metoden gir stort rom for nøyaktighet siden man behandler ett og ett hår.

Elektrolyse hårfjerning
Illustrasjon: Elektrolyse hårfjerning
Sist oppdatert: 21. Aug. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Elektrolyse hårfjerning»

Hva er elektrolyse hårfjerning?

Elektrolyse er en populær metode for kosmetisk hårfjerning. Under behandlingen utsettes hårroten (som håret vokser ut i fra) for en svak elektrisk strøm som gjør at den ødelegges. Håret fjernes deretter med en pinsett.

Siden hårrøttene ødelegges ved elektrolyse sikrer man at håret ikke vokser ut igjen. Elektrolyse er faktisk den eneste behandlingen som er godkjent av FDA i USA som en metode for permanent hårfjerning.

Elektrolyse kan utføres både hjemme og på profesjonelle klinikker, men de fleste velger å utføre behandlingen hos erfarne terapeuter som driver med dette til daglig. Slik sikrer man best mulig resultat og minst mulig risiko for bivirkninger.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan foregår behandlingen?

Før du starter behandlingen er det viktig at du finner en klinikk med god erfaring og godt omdømme. Dette sikrer at du kan forvente best mulig resultat, og at risikoen for bivirkninger er lav.

Under selve behandlingen benytter terapeuten to ulike instrumenter; en strømførende epilator og en pinsett.

 • Epilatoren ødelegger hårroten. Den strømførende epilatoren føres gjennom håret og inn i hårroten. Ved å komme inn til hårroten via selve håret, slipper terapeuten å lage hull i (penetrere) selve huden. Når nålen er på plass i hårroten avgir den en svak elektrisk strøm i et par sekunder, slik at hårroten ødelegges. Tiden når strømmen i epilatoren er påskrudd oppleves i noen tilfeller som ubehagelig eller litt smertefullt.
 • Håret nappes ut med pinsett. Etter at hårroten er ødelagt, fjerner terapauten selve håret ved hjelp av en vanlig pinsett. Dette gir ingen ubehag eller smerter.

Noe som skiller elektrolyse fra andre hårfjerningsmetoder er at man faktisk behandler ett og ett hår av gangen. Dette gjør selvsagt at prosedyren er mer tidkrevende enn andre hårfjerningsmetoder som laser og voksing. Hvor lang tid som går med til hver behandling varierer avhengig av hvor stort område som skal behandles, og av hvor tett hårvekst du har. Ofte setter man av 15-30 minutter per behandling, men dette kan altså variere en god del.

Hvor mange behandlinger er nødvendig?

I likhet med laser hårfjerning er det ikke slik at det er tilstrekkelig med bare én elektrolysebehandling for varig resultat. Hvor mange behandlinger som er nødvendig vil variere avhengig av en rekke faktorer, blant de viktigste er hvilket område på kroppen som skal behandles, av din hårvekst i dette området, og hvor lang tid man bruker per behandlingssesjon. Vanligvis må man regne med ca. 15-30 behandlinger før man har oppnådd ønsket resultat.

Elektrolyse klassifiseres som permanent hårfjerning

Blant de benyttede hårfjerningsmetodene på markedet i dag, anses elektrolyse og laser som behandlinger som i større eller mindre grad gir såkalt permanent hårfjerning. Permanent hårfjerning innebærer at du etter endt behandling aldri igjen skal trenge å fjerne uønsket hårvekst.

Når det kommer til i hvor stor grad laser og elektrolyse kan etterleve denne standarden, er det elektrolyse som kommer aller best ut. Faktisk er det bare elektrolyse som er godkjent som permanent hårfjerningsmetode av amerikanske FDA. Laser hårfjerning klassifiseres av FDA som en metode for permanent hårreduksjon.

Elektrolyse er altså den sikreste metoden dersom du virkelig ønsker permanent hårfjerning. Dette skyldes at behandlingen angriper en hårsekk og ett hår av gangen, og at den er uavhengig av hårtype og hudtype.

(Tjenester / behandlinger)

Bivirkninger ved elektrolyse

Som alle andre medisinske behandlinger, er heller ikke elektrolyse helt uten risiko for bivirkninger. Blant de viktigste bivirkningene du bør være klar over er:

 • Behandlingen kan gi ubehag i det epilatoren føres inn, og når strømmen bryter ned hårroten.
 • Huden kan være litt rød og øm den første tiden i etterkant, men dette er midlertidig og går tilbake.
 • I få tilfeller kan det oppstå arrdannelse i huden etter elektrolyse. Det er en fordel at om velger en terapeut med god erfaring og godt omdømme dersom du vurderer denne behandlingen.
 • I sjeldne tilfeller kan det oppstå pigmentforandringer i huden som er behandlet.
(Tjenester / behandlinger)

Bør du velge elektrolyse eller laser for hårfjerning?

Laser og elektrolyse er de eneste metodene som i større eller mindre grad gir permanent hårfjerning. Begge metodene har sine fordeler og ulemper, hvilken du bør velge avhenger av flere faktorer:

 • Laser egner seg aller best hos personer med mørke hår og lys hud. Dersom du har mørk hud og lyse hår kan det være at elektrolyse er bedre egnet for deg.
 • Laser er en raskere og mer effektiv metode som kan behandle store områder i samme seanse. Dersom du ønsker behandling av større hudområder er trolig laser å foretrekke.
 • Dersom du ønsker hårfjerning i ansiktsregionen kan elektrolyse være det beste alternativet. Da slipper du den potensielle risikoen for å skade øynene med laserstrålen. I tillegg er ansiktet relativt lite, så selv om elektrolyse fjerner ett og ett hår, er behandlingen oftest lett gjennomførbar.
 • Risikoen for arrdannelse er gjerne større ved elektrolyse enn ved laser. Dersom du har en hud som har stor tendens til arrdannelse, bør du gjerne overveie laser fremfor elektrolyse.

Dersom du er i tvil om hvilken metode som passer best for deg, kan det være lurt å gjennomføre en konsultasjon ved en klinikk som tilbyr disse behandlingene, eventuelt med hudlege.

Finnes det ulike typer elektrolyse?

Ja, det finnes ulike metoder innen hårfjerning med elektorlyse. De mest aktuelle metodene er:

 • Galvanisk elektrolyse
 • Thermolytisk elektrolyse
 • Blend elektrolyse

Galvanisk elektrolyse benytter kjemiske reaksjoner til å ødelegge hårroten. Metoden er svært effektiv, så mye som 80 % av hårene som behandles vil ødelegges. Ulempen med galvanisk elektrolyse er at den krever lang tid, opp til 1 minutt per hår.

Thermolytisk elektrolyse ødelegger hårroten ved hjelp av varmeenergi. Dette gjør at metoden er rask, oftest trenger man bare 1-2 sekunder for å ødelegge én hårrot. Ulempen ved denne metoden er at den er mindre pålitelig, bare ca. 50 % av hårrøttene ødelegges per behandling.

Blend anses gjerne som den beste behandlingen, siden den som navnet tilsier kombinerer de to overstående metodene og dermed nyttgjør seg av fordelene med begge. Ved Blend ødelegges vanligvis 80 % av hårene som behandles innen 6-10 sekunder.

ANNONSE