ANNONSE

Brystrekonstruksjon

Brystrekonstruksjon etter brystkreftoperasjon kan gjøres ved å sette inn et brystimplantat eller ved hjelp av eget vev som hentes fra annet sted på kroppen.

Inngrepet gjøres enten primært (samtidig med kreftoperasjonen) eller på et senere tidspunkt.

Brystrekonstruksjon
Illustrasjon: Brystrekonstruksjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Brystrekonstruksjon»

Brystrekonstruksjon med implantat

Primær brystrekonstruksjon gjøres ved å legge inn et implantat (protese) under den store brystmuskelen under samme inngrepet som brystet fjernes. Protesen kan være enten en permanent protese eller en såkalt ekspanderprotese som gradvis pumpes opp til ønsket størrelse. Ved sekundær rekonstruksjon gjøres inngrepet en tid etter brystet er fjernet.

(Tjenester / behandlinger)

Brystrekonstruksjon med eget vev

Ved betydelig stråleskadet hud må eventuell brystrekonstruksjon gjøres med eget vev. Kirurgen henter da oftest ved i fra magen, i enkelte tilfeller fra ryggen. Den mest brukte metoden er teknikken med DIEAP-lapp. DIEAP står for ”deep inferior epigastric artery perforator” og er navnet på en blodåre som går til en del av huden på magen. Operasjonen innebærer å danne et nytt bryst med hud og underhudsfett fra magen. Denne hudbiten trenger blodforsyning, og det løser man ved å ta med DIEAP-blodåren og sy den på en blodåre ved brystet. Deler av inngrepet gjøres under mikroskop. Operasjonen tar vanligvis mellom 5 og 6 timer.

Operasjon med DIEAP-lapp kan gi et mer naturlig heng i brystvevet enn ved brystproteser etter fjerning av bryst.

ANNONSE