ANNONSE

Avstiving rygg

Avstiving av ryggen er en oeprasjon som benyttes ved tranghet i ryggmargskanalen (spinal stenose) og ved forskyvning av en ryggvirvel (spondylolistese).

Avstiving rygg
Illustrasjon: Avstiving rygg
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Avstiving rygg»

Hva er avstivning av ryggen?

Ved avstivning av ryggen vil kirurgen (ortopeden) fiksere to eller flere ryggvirvler sammen. Ryggvirvlene festes gjerne med plate eller skruer av metall, i tillegg legges det til rette for at segmentene gror sammen med beinet vev en tid etter operasjonen. Hensikten med operasjonen er å redusere bevegelsen i et segment av ryggen.

Avstiving av ryggen er en operasjonsmetode som har utviklet seg mye de siste 10-20 årene. Nyere teknikker gir kortere tilhelingstid og bedre resultater. Bedre bildediagnostiske undersøkelser og bedre sykdomsforståelse gjør at man bedre kan velge korrekt behandling hos flere.

(Tjenester / behandlinger)

Når er behandling med avstivning av ryggen aktuell?

De fleste med ryggsmerter eller andre plager fra ryggen blir bra uten annet enn avventende behandling og eventuelt midlertidig bruk av smertestillende medisiner og fysioterapi eller kiropraktor.

I enkelte tilfeller er det derimot nødvendig med operasjon. Hensikten med operasjonen er å oppnå en rygg med minst mulig smerter og plager og som fungerer best mulig.

Blant de viktigste indikasjonene for avstivning eller fiksasjon av et segment av ryggen er

  • Kroniske smerter i lenderyggen som følge av slitasjeforandringer
  • Tranghet i ryggmargskanalen (spinal stenose)
  • Forskyvning av en ryggvirvel (spondylolistese)
  • Brudd i ryggen
  • Svulster i ryggen
(Tjenester / behandlinger)

Hvordan utføres behandlingen?

De siste årene har det vært en stor utvikling innen kirurgiske metoder for avstivning av ryggen.

Kirurgen kan utføre operasjonen via et snitt i ryggen eller via magen. Det finnes også flere anordninger for å avstive ryggvirvlene.

Etter operasjonen

Avstivning av ryggen er et relativt komplisert kirurgisk inngrep. Vanligvis vil man være innlagt på sykehuset de første dagene etter operasjonen.

De fleste trenger 3-6 måneder opptrening etter operasjonen før man er rehabilitert. De aller fleste, ca 60-80 % opplever at resultatet etter operasjonen er bra.

ANNONSE