ANNONSE

3D ultralyd Ullensaker

3D ultralyd er en ultralydundersøkelse hvor man kan se barnet ikke bare i to dimensjoner som ved vanlig ultralyd, men i tre dimensjoner. Ved 4D ser man 3D bilder av barnet "live". Undersøkelsen gjøres gjerne hos jordmor eller gynekolog.

Denne type ultralydundersøkelse har blitt tilgjengelig først de senere årene som følge av teknologiske fremskritt, og brukes staidg mer spesielt ved undersøkelse av gravide. Undersøkelsen gir deg en unlik mulighet til å se barnets ansikt, hender og føtter før fødselen.

3D ultralyd
Illustrasjon: 3D ultralyd
Sist oppdatert: 15. Nov. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «3D ultralyd»

Se også lignende ultralydtjenester!

Hvorfor undersøkelse med 3D ultralyd?

Ultralyd er mye brukt hos gravide, spesielt siden undersøkelsen er helt uten risiko for både mor og barn, og samtidig gir mye informasjon. 3D/4D ultralyd har blitt stadig med brukt de siste årene, først og fremst siden undersøkelsen åpenbart en spennende måte for foreldre å se barnet på. I tillegg kan 3D ultralyd også i noen tilfeller være nyttig i medisinske sammenhenger som for bedre å kunne fremstille og vurdere misdannelser slik som leppe-gane-spalte (hareskår).

Ved vanlig ultralyd fremstilles barnet i to dimensjoner, mens man ved 3D undersøkelse får sett barnet i tre dimensjoner. Man får slik frem ansiktskonturer, nese og hender på en helt ny måte. Ved 4D ser man "live 3D" som på film, er man heldig kan man da se barnet sove eller gjespe.

3D ultralyd er derfor det nærmeste du kommer å se barnet før fødselen! De fleste tilbyr også at du får med bilder og video på minnepenn eller CD, i tillegg til bilder på papir!

3D ultralyd hos gynekolog egner seg best i uke 27-31

For å få gode 3D bilder er man avhengig av vann (fostervann) mellom livmoren og kroppen/ansiktet til barnet. Jo lengre ut i graviditeten man kommer jo trangere er forholdene for fosteret og jo mindre blir vannsjiktet mellom livmoren og barnet, siden barnet nærmest blir klemt ut i veggen av livmoren. Samtidig utvikler fosteret seg gjennom svangerskapet og ser finere ut med mer gjenskjennliege menneskelige ansiktstrekk jo nærmere termin man kommer.

Det beste kompromisset mellom disse to faktorene får man mellom uke 27-31, da man kan få de beste bildene. 3D undersøkelsen kan derimot utføres fra ca uke 24-32.

Ultralyd diagnostikk har blitt brukt til å stille diagnoser innen medisin i flere tiår. Ved hjelp av ultralyd apparater kan helsepersonell se innsiden av kroppen din og slik stille en sikrere diagnose. Siden apparatet benytter lydbølger til å danne bilder av kroppen din er undersøkelsen smertefri og helt uten bivirkninger.

Hvordan fungerer ultralyd apparatet?

Ultralyd maskinen fungerer som et slags ekkolodd som danner bilder av kroppens innside på en tv-skjerm.

Bildene som legen kan tolke dannes ved hjelp av lydbølger som sendes inn i kroppen. Ultralyd maskinen sender ut høyfrekvente lydbølger mellom 1 - 20 megahertz (MHz) fra lydhodet som legges på huden din. Disse lydbølgene beveger seg inn i kroppen til de møter en overganger mellom ulike vev i kroppen slik som overgangen mellom to organer, mellom friskt vev og en svulst i et organ eller mellom friskt vev og en forkalkning/stein i et organ. Lydbølgen vil da reflekteres og sendes tilbake til ultralyd lydhodet.

Datamaskinen i ultralydapparatet beregner da avstanden til hvor i kroppen den reflekterte lydbølgen kommer fra og intensiteten som lydbølgen ble reflektert med. Apparatet sender kontinuerlig ut og mottar svært mange lydbølger i flere retninger og danner på denne bakgrunnen et bilde av innsiden av kroppen.

Kort om historien til ultralyd apparatet

Omkring 1880 klarte Pierre Curie å fremstille høyfrekvente lydbølger. I 1940 laget den amerikanske fysikeren Floid Firestone det første apparatet som kunne fremstille bilder på bakgrunn av høyfrekvente lydbølger. I 1941 ble et lignende apparat benyttet til å fremstille ventriklene (hulrommene) i hjernen.

Hvordan brukes ultralyd i dagens medisin?

Ultralyd brukes i dag innen stadig flere medisinske fagfelt inkludert undersøkelse av fosteret hos gravide og på diagnostikk av ikke gravide for å undersøke alt fra halspulsårer og skjoldbruskkjertelen på halsen til lever, galleblære, nyrer, livmor, eggstokker og testikler. Ultralyd underskøelsen er smertefri, uten bivirkninger og uten røntgenstråling.

ANNONSE