ANNONSE

Vevsprøve hos gynekolog

Dersom man har fått påvist celleforandringer på livmorhalsen eller andre forandringer i skjede eller livmor, vil gynekologen ofte utrede disse blant annet med vevsprøve (biopsi).

Biopsi fra livmorhalsen tas i forbindelse med en undersøkelse som kalles kolposkopi.

Ved å hente ut en biopsi vil legen kunne studere vevet i mikroskop og stille en sikker diagnose. Hensikten med vevsprøve er blant annet å utelukke tilstander som livmorhalskreft eller livmorkreft.

Vevsprøve hos gynekolog
Illustrasjon: Vevsprøve hos gynekolog
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Vevsprøve hos gynekolog»

Kolsposkopi med biopsi (vevsprøve)

En av de vanligste vevsprøvene som tas hos gynekolog er biopsi av livmorhalsen i forbindelse med kolposkopi. Gynekologen undersøker da først skjeden og livmorhalsen ved hjelp av et mikroskop som gir ca. 10–20 ganger forstørrelse. Dette gjør at områder på livmorhalsen med celleforandringer blir synlige og gynekologen kan utføre en mer målrettet og nøyaktig vevsprøve fra delen av livmorhalsen hvor celleforandringene sitter.

Under kolposkopi med vevsprøve ligger du på ryggen som ved en vanlig gynekologisk undersøkelse. Du trenger oftest ingen bedøvelse eller forberelse i forkant. Selve prøvetakingen gir ingen smerter, men enkelte opplever gynekologisk undersøkelse som noe ubehagelig i seg selv.

ANNONSE