ANNONSE

Tennisalbue, operasjon

Operasjon av tennisalbue er en effektiv behandling som kan fjerne betennelsen og smertene på utsiden av albuen.

Behandlingen benyttes først og fremst dersom andre behandlingsmetoder ikke gir tilfredsstillende resultat. Du kan oftest reise hjem samme dag som operasjonen.

Tennisalbue, operasjon
Illustrasjon: Tennisalbue, operasjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Tennisalbue, operasjon»

Når bør man operere tennisalbue?

Tennisalbue er en senebetennelse på utsiden av albuen som kan være smertefull og hemme normal bruk av hånden som er rammet. Heldigvis går tilstanden oftest over av seg selv. Forskning har vist at tennisalbue går over ved hvile og såkalt konservativ behandling (behandling uten operasjon) hos ca. 80-90 % av de som rammes.

Noen opplever derimot vedvarende plager til tross for hvile, avlastning, betennelsesdempende medisiner, injeksjoner og fysioterapi. I så fall kan behandling med operasjon være nødvendig, spesielt dersom du har betydelige plager.

Alt du trenger å vite om tennisalbue

Hvordan utføres operasjonen?

Operasjon av tennisalbue gjøres for å fjerne irritert og betent ved på utsiden av albuen. Kirurgen (ortopeden) utfører operasjonen på en av to måter:

  • Vanlig åpen operasjon
  • Kikkhullsoperasjon

Åpen operasjon er den vanligste teknikken ved kirurgisk behandling av tennisalbue. Kirurgen lager et lite snitt i huden like over albuen. Gjennom dette snittet kan kirurgen fjerne betent senevev og muskelvev før han eller hun syr sammen huden igjen.

Ved kikkhullsoperasjon benytter kirurgen et lite kamera og små instrumenter som føres inn mot albuen gjennom bittesmå snitt i huden.

Begge teknikkene gjøres vanligvis i lokalbedøvlese. Operasjonen gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag.

(Tjenester / behandlinger)

Hvilke bivirkninger og komplikasjoner kan forekomme?

Operasjon av tennisalbue er et lite inngrep med lav risiko for alvorlige komplikasjoner. Ingen operasjon er derimot helt uten risiko. De vanligste komplikasjonene ved denne operasjonen er:

  • Infeksjon
  • Skade på blodåre eller nerve
  • Tap av styrke og bevegelighet omkring albuen
  • Manglende effekt av behandlingen
(Tjenester / behandlinger)

Hvordan er tilheling og opptrening etter operasjon mot tennisalbue?

Det er viktig at du setter deg inn i og følger anbefalingene fra legen og klinikken som har behandlet deg.

Vanligvis vil albuen immobliserse og avlastes ved hjelp av en skinne eller støtte den første uken etter operasjonen. Deretter fjernes støtten og stingene ofte i samme seanse.

Etter at skinnen er fjernet er det avgjørende at du starter opp et sett med tøye- og strekkeøvelser for å gjenvinne bevegeligheten i albueleddet. Etter ca. 2 måneder starter opptrening av muskulatur omkring albueleddet, dette er viktig for å unngå tilbakefall av smertene og for å gjenvinne styrken omkring albuen.

Vanligvis vil du kunne gjennoppta idrettsaktiviteter ca. 4-6 måneder etter operasjonen.

Hvordan er suksessraten ved operasjon av tennisalbue?

Operasjon av senebetennelse på utsiden av albuen gir vanligvis godt resultat. I gjennomsnitt blir ca. 80-90 % som opereres kvitt plagene sine. Det er derimot ikke uvanlig å oppleve at man kan tape noe av styrken i muskulaturen omkring albuen.

ANNONSE