ANNONSE

Patellofemoralt smertesyndrom, operasjon

Operasjon av patellofemoralt smertesyndrom gjøres dersom du har vedvarende smerter til tross for konservativ behandling.

De vanligste operasjonsmetodene er lateral release og flytting av festet for kneskjellet.

Patellofemoralt smertesyndrom, operasjon
Illustrasjon: Patellofemoralt smertesyndrom, operasjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Patellofemoralt smertesyndrom, operasjon»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Når kan man operere patellofemoralt smertesyndrom?

De aller fleste som rammes av patellofemoralt smertesyndrom blir kvitt plagene ved konservativ behandling (uten operasjon). Spesielt vil avlastning, tilpassede aktiviteter, styrketrening og tøyeøvelser kunne kurere tilstanden over en periode på noen måneder.

Dersom du har vedvarende plager til tross for konservativ behandling, og tilstanden hemmer deg i dagliglivet eller gjør at du ikke kan utføre idretten din, kan derimot opersjon være nødvendig. De aller fleste som opereres har god effekt av behandlingen.

Mer om patellofemoralt smertesyndrom

Hvordan utføres operasjonen?

Det finnes flere operasjonsmetoder hos personer som rammes av patellofemoralt smertesyndrom. Hvilken operasjonsmetode som velges vurderes individuelt.

De to mest anvendte metoden er:

  • Patella release (lateral release)
  • Flytting av festet for patellasenen

Patella release

Dersom kneskjellet (patella) trekkes for langt mot utsiden av kneet som følge av for stramme leddbånd på utsiden, kan kirurgen kutte i disse leddbåndene slik at kneskjellet igjen får en mer korrekt plassering i patellofemoralleddet.

Patella release er en av de vanligste opersjonene som utføres ved patellofemoralt smertesyndrom. Metoden har ofte god effekt på plagene, spesielt dersom knesmertene skyldes at kneskålen dras for mye mot utsiden av kneet eller i tilfeller hvor kneskålen er vinklet skjevt.

Patella release gjøres gjerne som kikkhullsoperasjon av kneet hvor kirurgen opererer med små instrumenter og et lite kamera gjennom små snitt i huden. Dersom det er oppstått bruskskade i patellofemoralleddet, vil kirurgen kunne reparere disse bruskskadene i samme inngrepet.

Inngrepet gjøres vanligvis poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag.

Flytting av festet for patella senen

Dersom feilstillingen til kneskjellet er svært stor, kan det være at patella release ikke gir tilstrekkelig korrigering av kneskjellets posisjon i patellofemoralleddet. Kneskjellet er forbundet til leggbeinet gjennom patellasenen. Ved å flytte festeposisjonen av denne senen på leggbeinet, vil kirurgen kunne påvirke plasseringen av kneskjellet i større grad enn ved patella release.

Det er vanlig at du blir liggende på sykehuset 1-3 dager etter operasjonen.

(Tjenester / behandlinger)

Etter operasjonen

Tilhelingstiden etter operasjonen er avhengig av hvilke metode og behandling som er utført.

Det er vanlig at du må bruke krykker i et par dager inntil et par uker etter operasjonen. De fleste kan returnere til normale daglige aktiviteter etter noen få uker, før man gradvis kan gjennoppta idrett. Full restitusjon tar vanligvis inntil 3-5 måneder.

Grundig og korrekt gjennopptrening etter operasjonen er avgjørende for godt resultat. Eventuelt kan man få veiledet opptrening hos fysioterapeut.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE