ANNONSE

Fjerne spiral

Å fjerne spiral er vanligvis en enkel prosedyre som gjøres i forbindelse med gynekologisk undersøkelse.

Spiralen fjernes ved at lege eller jordmor identifiserer de to spiraltrådene og trekker spiralen ut ved å dra i disse trådene. Selve prosedyren tar bare et par minutter, og gjøres normalt uten behov for lokalbedøvelse.

En sjelden gang kan trådene til spiralen være forsvunnet, i så fall må den "fiskes ut". Dette gjøres i så fall gjerne hos gynekolog, ofte med lokalbedøvelse.

Fjerne spiral
Illustrasjon: Fjerne spiral
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Fjerne spiral»

Hvordan fjernes spiralen?

Spiralen fjernes i de fleste tilfeller enkelt hos lege, jordmor eller helsesøster. Prosedyren gjøres ved vanlig gynekologisk undersøkelse. Helsepersonellet fører et instrument inn i skjeden (spekulum) som gjør at man kan se innsiden av skjeden og livmortappen. Trådene til spiralen henger da normalt ut av livmortappen og helsepersonellet kan enkelt dra ut spiralen ved hjelp av en tang. Selve prosedyren er rask og gir ingen smerter, men kan oppleves som litt ubehagelig.

I enkelte, mindre vanlige tilfeller kan det være at spiraltrådene ikke henger synlig ut av livmortappen, og spiralen må "fiskes" ut. I så fall er det en fordel at behandlingen gjøres hos spesialist i kvinnesykdommer (gynekolog). Gynekologen vil da gjerne lokalisere spiralen med ultralyd før den fiskes ut. Ofte benytter gynekologen lokalbedøvelse når man fjerner en spiral uten synlige tråder.

Les mer om spiral her!

ANNONSE