TØRRE ØYNE

Tørre øyne er en vanlig tilstand som enten skyldes for liten tåreproduksjon eller at tårene fordamper for raskt.

Dersom du har tørre øyne vil man kunne få følelsen av at øynene er tørre eller at det er et rusk på øynene. Øyet kan også bli irritert og betent.

De fleste trenger ingen behandling for tørre øyne, men for dem som er betydelig plaget finnes flere behandlingsalternativer.

Symptomer på tørre øyne

Mange som har tørre øyne opplever enkelt og greit at øynene føles tørre. Andre får mer følelsen av at de har et rusk på øyet. Andre symptomer er sviende øye og rødt øye. Det er også typisk at øyelokkene limer seg litt sammen når man våkner.

Hos enkelte vil også symptomer fra andre kroppsdeler som leddplager og tørr munn kunne komme samtidig.

Når bør du oppsøke lege?

Tørre øyne er vanlig forekommende, spesielt hos eldre. Dersom du får plager med tørre øyne vil det likevel være lurt å kontakte lege for å finne årsaken og starte behandling, dersom det er en tilstand som trenger behandling.

Tørre øyne - årsaker

  • Tåreproduksjonen blir vanligvis redusert etter hvert som man blir eldre. Tørre øyne er derfor vanligere hos eldre mennesker og ses nærmest naturlig som en del av aldringsprosessen.
  • Det er flere medisiner som kan gi tørre øyne som bivirkning. Blant disse er enkelte allergimedisiner (antihistarminer), anti depressive medisiner, betablokkere (blodtrykksmedisin), p-piller og vanndrivende medisiner.
  • Hormonelle endringer i forbindelse med overgangsalderen gir økt forekomst av tørre øyne hos kvinner.
  • Systemsykdommer, det vil si sykdommer som angriper flere organer i kroppen, som Sjøgrens Syndrom gir i tillegg til tørrhet i munnen og skjeden også tørre øyne.
  • Allergi som allgergisk konjunktivitt kan gi tørre øyne
  • Dersom man oppholder seg i et klima som er enten tørt eller varmt eller hvor det blåser mye vil tørevæsken fordampe raskere. Slike klima vil gjøre deg mer utsatt for å få tørre øyne.

Diagnose og utredning

Dersom du mistenker at du har tørre øyne kan du kontakte legen for nærmere undersøkelse.

Legen vil kunne utføre en rekke undersøkelser og tester for å vurdere om du har tørre øyne, hvor uttalte plager du har og hva som kan være årsaken til tilstanden.

Blant testene som kan være aktuelle ved tørre øyne er foruten å inspisere og se på øyet å utføre en test for å beregne tåreproduksjonen. Denne testen kalles Schirmers test og sier noe om hvor mye tåreveske du produserer.

Det kan også være aktuelt undersøke øyet ditt for sår eller forandringer på hornhinnen.

Ved mistanke om systemsykdommer vil man utrede disse for å finne forklaringen på tilstanden.

Behandling av tørre øyne

Tørre øyne er en vanlig tilstand som ofte ikke trenger noen behandling. Dersom man er mye plaget med tørre øyne finnes det derimot flere behandlingsalterantiver, hvilke som er best for deg avhenger blant annet av årsaken til plagene.

  • Redusert tåreproduksjon
  • Tårer som fordamper for raskt
  • Underliggende sykdom (som Sjøgrens Syndrom)

Behandling med øyedråper eller øyegele

Øyedråper og øyegele kan legges på øynene og slik gjøre øynene mindre tørre. Flere av disse medisinene får man uten resept, mens noen er reseptbelagte.

Behandling med betennelsesdempende medisiner

Dersom man er plaget med tørre øyne over tid er det mange som opplever at det oppstår litt irritasjon eller betennelse omkring øynene. Dersom man er plaget med betennelse i tillegg til tørre øyne kan behandling med betennelsesdempende øyedråper være til hjelp, disse er reseptbelagt.

Antibiotika behandling

I noen tilfeller kan tilstanden skyldes en kronisk infeksjon i kjertlene som produserer oljen som smører øyenvippene. Dersom dette er årsaken til tørre øyne kan det være aktuelt å behandle med antibiotika (tetracyklin).

Tåreplugger ved tørre øyne

Tåreplugger kan være en god behandling dersom annen behandling ikke i tilstrekkelig grad lindrer plagene dine. 

Tårepluggene settes inn i tårekanalene slik at tårevæsken ikke renner like raskt vekk fra øyet og kan være en effektiv behandling ved tørre øyne.

Behandling av underliggende årsak

Dersom det er en annen sykdom som er årsaken til tørre øyne vil behandlingen av denne tilstanden ofte også være god behandling for plagene med tørre øyne.

Hva kan du gjøre selv?

Dersom du oppholder deg i et miljø hvor det er mye vind, røyk, varme eller støv vil dette forverre plagene dine. Det er derfor viktig å unngå slike miljøer dersom det lar seg gjøre. 

Enkelte brilletyper har en beskyttende effekt mot tørre øyne. Disse brillene kan avgi fuktighet og omslutter gjerne øynene.

Dersom du sitter mye foran datamaskin er det viktig å stille inn arbeidssituasjonen slik at øynene dine belastes minst mulig.

Dersom det er tørt klima hjemme eller på jobben kan du ha nytte av å benytte en luftfukter for å optimalisere fuktigheten i luften der du befinner deg.

God hygiene er viktig. Dersom det oppstår infeksjon i øyelokket (blefaritt) vil dette kunne gi tørre øyne. Blefaritt kan behandles med antibiotika.

Hvor produseres tårevæsken?

Tårekjertelen (glandula lacrimalis) ligger oppad i ytre øyekrok. Tårene produseres i tårekjertelen og i små kjerteler i bindehinnen (conjunktiva).

Tårene renner inn i tårepunktene og videre til tåresekken.

Fra tåresekken dreneres tårene gjennom den litt større, slimhinnekledde tårekanalen til nesehulen, hvor tårene tømmes. Det er grunnen til at man, når man drypper øyedråper i øyet, ofte kan kjenne smaken av disse dråpene en tid etterpå.

Relaterte tjenester
Klikk for for å se tilgjengelige behandlingssteder, priser, ventetider