ANNONSE

Prolaps

Prolaps i ryggen eller nakken innebærer at en mellomvirvelskive buker bak mot ryggsøylen og nerverøttene som utgår i fra ryggsøylen. Dette skaper en betennelsesreaksjon som gir smerter lokalt i ryggen og som kan stråle ut mot området som nerveroten forsyner.

Sist oppdatert: 20. Mar. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Prolaps i ryggen eller nakken gir smerter i ryggen som kan stråle ned i beina som ved isjias smerter

Prolaps innebærer at en mellomvirvelskive buker bak mot ryggsøylen, dette kan skape en lokal betennelsesreaksjon med påfølgende smerter i delen av ryggen hvor prolapset har oppstått. Oftest affiseres mellomvirvelskivene i nedre del av lenderyggen, nervene som ligger her forsyner beina og prolaps gir derfor oftest utstrålende smerter mot beina som ved isjas smerter.

De fleste personer vil oppleve akutte ryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet. Smertene vil i de fleste tilfeller gå over av seg selv i løpet av 4-6 uker, men i denne perioden er det viktig å ikke bli sengeleiende lengre enn høyst nødvendig da bevegelse og fysisk aktivitet har vist raskere bedring av ryggsmertene. Varmebehandling og smertestillende behandling kan være til hjelp i den akutte perioden. Utredning med MR rygg og nakke eller videre behandling med operasjon er sjelden indisert.

Noen viktige indikasjoner for MR av ryggen er

  • Ryggsmerter med utstråling som vedvarer flere uker
  • Smerter i ryggen om vedvarer, gjerne noen måneder
  • Ryggsmerter hos pasient med benskjørhet
  • Ryggsmerter hos pasient med kreftdiagnose
  • Ryggsmerter ved endret følsomhet eller styrke i armer eller bein
  • Ryggsmerter med samtidig mistanke om infeksjon
  • Ryggsmerter og reumatiske tilstander som påvirker allmenntilstanden
ANNONSE