ANNONSE

Triggerfinger, operasjon

Operasjon ved triggerfinger kan være nødvendig når andre behandlingsmetoder slik som kortisoninjeksjon og avlastning ikke fører frem, eller dersom fingeren låses i permanent bøyd posisjon.

Kirurgen spalter opp seneskjeden og bedrer slik plassforholdene for senene. Du kan reise hjem samme dag.

Triggerfinger, operasjon
Illustrasjon: Triggerfinger, operasjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Triggerfinger, operasjon»

Når er det aktuelt med operasjon av triggerfinger?

Operasjon er ikke første behandlingsalternativet ved triggerfinger, men er aktuelt spesielt dersom

  • Andre behandlinger ikke fører frem
  • Du har plager som påvirker daglige aktiviteter
  • En eller flere fingre er permanent låst i bøyd posisjon

Valget av behandling er også avhengig av din generelle helsetilstand og om du har andre sykdommer som leddgikt og diabetes.

Mer om triggerfinger

Operasjon av triggerfinger (springfinger)

Operasjonen gjøres i de fleste tilfeller i lokalbedøvelse og tar ca. 20 minutter. Kirurgen (ortopeden) benytter gjerne en av to operasjonsmetoder:

  • Perkutan operasjon
  • Åpen operasjon

Åpen operasjon

Dette er den valigste operasjonsmetoden. Kirurgen lager et snitt i huden i fingeren som behandles, gjerne i en av bøyefurene for å redusere synligheten av arret. Gjennom tilgangen vil man nå lage et lite kutt i seneskjeden for å bedre plassforholdene til senen. Til slutt sys huden igjen med sting og fingeren pakkes i bandasje.

Perkutan operasjon

Perkutan betyr "gjennom huden". Også denne behandlingen gjøres gjerne i lokalbedøvelse. I stede for å lage et snitt i huden med kniv, vil kirurgen derimot stikke gjennom huden med en tynn nål. Nålen benyttes nå til å lage et snitt i seneskjeden for å bedre plassforholdene for senne. Fordelen med denne operasjonmetoden er at den ikke gir arr i huden. Ulempen er at risikoen for skade av nerver eller blodårer er noe større, siden kirurgen ikke kan se eksakt hvor nålen ligger. Ofte benyttes derimot ultralyd for å få oversikt over nålen.

(Tjenester / behandlinger)

Etter operasjonen

Operasjonen gjøres poliklinisk, du kan altså reise hjem samme dag. Du kan bevege fingrene straks etter behandlingen. Det er lurt å holde hånden høyt og bruke fingrene de første dagene, for å unngå hevelse i hånden.

Det er vanlig at du kan benytte hånden og fingrene mer eller mindre som normalt allerede etter 1-2 uker. Det kan være nødvendig med sykemelding i inntil 2 uker.

Dersom fingeren var stiv før operasjonen kan det være at du trenger behandling hos fysioterapeut eller håndterapeut for å øke bevegeligheten.

ANNONSE