ANNONSE

Karpaltunnelsyndrom, operasjon

Operasjon ved karpaltynnelsyndrom er den beste behandlingen dersom du har uttalte symptomer eller dersom annen behandling ikke gir tilfredsstillende effekt.

Under operasjonen spalter kirurgen (ortopeden) senehinnen og bedrer slik plassforholdene for nerven (nervus medianus) i carpal tunnelen. Operasjonen tar vanligvis ca. 10 minutter og du kan reise hjem samme dag.

Karpaltunnelsyndrom, operasjon
Illustrasjon: Karpaltunnelsyndrom, operasjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Karpaltunnelsyndrom, operasjon»

Når vil man operere karpaltunnelsyndrom?

Operasjon er ikke alltid førstevalget ved behandling av karpaltunnelsyndrom (carpal tunnel syndrom). Dersom du har betydelige plager eller dersom annen behandling som avlastning, smertestillende medisiner og kortison injeksjon ikke fører frem, vil ofte operasjon være det beste alternativet.

Mer om Carpal Tunnel Syndrom

Hvordan foregår operasjonen?

Kirurgen (ortopeden) benytter gjerne en av to metoder ved operasjon av karpaltunnelsyndrom.

  • Vanlig åpen operasjon
  • Kikkhullsoperasjon

Begge operasjonene gjøres poliklinisk, det vil si at du reiser hjem samme dag. Inngrepet kan gjøres i lett narkose hvor du sover under operasjonen, eller med lokalbedøvelse av nervene som forsyner hånden. Vanligvis er inngrepet over på ca. 10 minutter.

Vanlig åpen operasjon

Tidligere var åpen teknikk den eneste teknikken ved operasjon av karpaltunnelsyndrom. Kirurgen danner et snitt i håndleddet for å komme til seneskjeden som danner taket i carpal tunnellen. Ved å spalte opp seneskjeden bedres plassforholdene for nerven.

Kikkhullsoperasjon

De siste årene er det stadig flere klinikker som tilbyr såkalt kikkhullsoperasjon av karpaltunnelsyndrom. Kirurgen operer da ved hjelp av et lite kamrea og instrumenter som føres inn gjennom små snitt i huden. Fordelen med kikkhullsoperasjon er mindre smerter i etterkant og raskere tilheling.

(Tjenester / behandlinger)

Etter operasjonen

Operasjon av karpaltunnelsyndrom gjøres poliklinisk, du kan altså reise hjem samme dag. Hånden er da pakket inn i elastisk bandasje som vanligvis skal ligge på de første dagene. Stingene fjernes etter ca. 10-12 dager.

Man anbefaler vanligvis at du beveger fingrene allerede første dagen, for å hindre at hånden stivner til. Det kan ofte være en god ide å hjelpe til med den friske hånden i starten. Spesielt de første dagene er det viktig at du holder hånden høyt, også dette for å hindre unødig hevelse.

Det er vanlig med noe smerter og ubehag etter operasjonen, spesielt de første dagene. Lette smertestillende medisiner som paracetamol og NSAIDs (Ibux, Volatren) vil ofte være tilstrekkelig behandling.

De fleste sykemeldes ca. 3-6 uker, noe avhengig av yrke.

ANNONSE