ANNONSE

Epikutantest (lappetest)

Lappetest er en allergitest som legen bruker for å undersøke om du har kontaktallergi, en tilstand hvor huden reagerer allergisk mot stoffer den kommer i kontakt med.

Enkelte typer av eksem skyldes kontaktallergi.

Epikutantest (lappetest)
Illustrasjon: Epikutantest (lappetest)
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Epikutantest (lappetest)»

Hva er lappetest?

En lappetest eller epikutantest er en undersøkelse som legen benytter for å kartlegge om du du reagerer allergisk mot stoffer som kommer i kontakt med huden. Testen kan altså benyttes til å påvise eller utelukke såkalt kontaktallergi.

Hvorfor utføre lappetest?

Lappetest er en undersøkelse som benyttes for å påvise eller utelukke kontaktallergi. Dersom legen mistenker at du reagerer allergisk mot stoff som kommer i kontakt med huden, vil en lappetest ofte kunne avsløre hvilket stoff du reagerer på.

Enkelte tilfeller med eksem i huden skyldes faktisk kontaktallergi. Dersom man finner ut hvilket stoff man er allergisk imot, og unngår å bli utsatt for dette stoffet, vil eksemen gjerne bli bedre av seg selv.

Undersøkelser ved allergiutredning

Allergiutredning gjøres enten av allmennlegen, eller hos spesialister som hudlege, øre nese hals lege og lungelege. Vanlige undersøkelser for å påvise og utelukke allergi er

  • Blodprøver
  • Prikktest
  • Lappetest

Les mer om allergi og allergiutredning her!

Hvordan foregår en lappetest?

Ved lappetesten vil legen plastre ulike typer stoffer på huden på ryggen din, som man mistenker at du kan reagere allergisk imot. Disse plasterlappene skal sitte på i 48 timer. I denne perioden kan du ikke dusje, bade eller svette. Det er også viktig at du ikke klør deg eller klorer bort lappene som er klistret på huden, da dette vil gjøre det vanskelig å tolke resultatet.

Etter dag 2 og 3 fjernes lappene på ryggen.

Dag 4 vil legen lese av eventuelle reaksjoner på ryggen. Legen vil ofte på nytt lese av reaksjonene etter dag 5 og 7, siden noen allergiske reaksjoner kan oppstå litt senere enn andre.

ANNONSE