ANNONSE

Endetarmsprolaps, operasjon

Endetarmsprolaps, operasjon
Illustrasjon: Endetarmsprolaps, operasjon
Sist oppdatert: 23. Okt. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Endetarmsprolaps, operasjon»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Endetarmsprolaps er en tilstand hvor deler av eller hele veggen i endetarmen vrenger seg ut gjennom analåpningen.

Tilstanden gir typisk plager som lekkasje av luft og avføring, samt sekresjon, sårhet og kløe fra endetarmsområdet.

I enkelte tilfeller vil egenbehandling som fokuserer på å motvirke forstoppelse og trykking ved toalettbesøk være tilstrekkelig. Ved større plager er det derimot nødvendig med operasjon.

Behandlingen av endetarmsprolaps er i stor grad avhengig av om man har utviklet analprolaps eller rektumprolaps. Ofte er det nødvendig med operasjon av endetarmsprolaps.

Analprolaps

Analprolaps vil man i mange tilfeller ikke trenge å behandle med operasjon. Egenbehandling og eventuelt betennelsesdempende medisiner er ofte tilstrekkelig.

  • Legen vil gjerne først anbefale egenbehandling som fokuserer på å minimere situasjoner hvor det oppstår økt trykk i magen som kan presse prolapset ut gjennom endetarmen.
  • Du bør derfor unngå tunge løft og andre aktiviteter hvor du øker buktrykket. En viktig del av egenbehandlingen vil fokusere på å hindre forstoppelse og mye trykking når du er på toalettet. Forstoppelse kan gjerne forebygges gjennom fiber i kosten, ved å drikke mye vann og ved at du har gode toalettvaner. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med avføringsmiddel i tillegg.
  • Hydrokortison salve kan redusere irritasjon og kløe fra endetarmen.

Ved betydelige plager kan det være nødvendig med operasjon.

Rektumprolaps

Til forskjell fra analprolaps vil legen gjerne nærmest alltid anbefale operasjon ved rektumprolaps. Dette skyldes at tilstanden ofte vil forverre seg uten kirurgisk behandling.

Hos yngre personer vil man gjerne feste endetarmen til halebeinet eller til muskulatur i bekkenbunnen. Hos eldre personer vil kirurgen gjerne fjerne deler av slimhinnen som "er til overs".

Fordelen med å feste endetarmen til halebeinet eller bekkenbunnen er at risikoen for tilbakefall er lavere.

Les mer her!

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE