ANNONSE

RICE

RICE er et viktig prinsipp ved akutt behandling av idrettsskader som overtråkk, strekkskader og forstuing.

RICE er et akronym for Rest, Ice, Compression og Elevation.

Dersom man følger RICE prinsippet i akuttforløpet etter idrettsskader vil man oppnå bedre smertelindring, begrense skadeomfanget og få en raskere tilheling.

RICE
Illustrasjon: RICE
Sist oppdatert: 7. Mar. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er RICE?

RICE er et akronym for Rest (hvile), Ice (nedkjøling), Compression (kompresjon) og Elevation (heving).

RICE oppsummerer det viktigste prinsippene ved akutt behandling av idrettsskader slik som overtråkk i ankelen, strekkskader i muskulatur og forstuing av leddbånd.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan utfører man RICE?

Rest

Hvile og avlastning i akuttforløpet av en idrettsskade er viktig. Hvile gjør at man ikke forverrer selve skaden, samtidig gir man kroppen tid til å starte tilhelingsprosessen.

Hvilke betyr ikke at man skal ligge helt i ro inntil skaden er tilhelet, men viser til at man bør avlaste den skadde kroppsdelen.

Det er også viktig å huske at man ikke skal immoblisere den skadde kroppsdelen fullstendig inntil skaden er helt grodd. Når smerten og den akutte hevelsen begynner å gå tilbake er det lurt å gradvis starte mobilisering og gjennopptrening, ofte kan det være lurt å gjøre dette i samråd med fysioterapeut.

Ice

Nedkjøling av den skadde kroppsdelen har flere positive effekter i det akutte skadeforløpet. Først og fremst gjør nedkjølingen at man opplever en umiddelbar smertestillende effekt, noe som er viktig i seg selv.

I tillegg vil nedkjølingen gjøre at det danner seg mindre blødning og mindre hevelse. Å begrense hevelsen er svært viktig for å redusere tilhelingstiden siden kroppen ofte bruker lang tid på å fjerne hevelsen via lymfedrenasje.

Nedkjøling gjør også at de cellene og vevet i skadeområdet trenger mindre oksygen, noe som kan gjøre at færre celler dør.

NB! Det er viktig å unngå frostskade ved nedkjøling. Man bør derfor ha et tynt plagg mellom ispakken og huden og passe på å ikke kjøle ned for lenge om gangen, vanligvis ikke lengre enn 10-20 minutters intervaller.

Compression

Den klart viktigste effekten av kompresjon av skadeområdet er å redusere utvikling av hevelse. Dette er viktig for å forkorte tilhelingstiden. Hevelsen må dreneres av lymfedrenasjen for å gå tilbake, en prosess som kroppen kan bruke mange dager og uker på.

Redusert hevelse gjør også at trykket i det skadde området blir mindre, noe som igjen reduserer både smertene og bedrer blodforsyningen og tilhelingsmulighetene til vevet.

Elevation

Det er lurt å heve den skadde kroppsdelen over hjertenivå. For eksempel ved overtråkk vil det være gunstig om man ligger med den skadde ankelen hevet.

Elevasjon gjør at trykket i den skadde kroppsdelen blir lavere, derved utvikles mindre hevelse og tilhelingen tar gjerne kortere tid.

ANNONSE