Helsesmart.no > Bildediagnostikk > Ultralyd, Røntgenlege
Sist oppdatert: 11.12.2015         T401

Ultralyd, Røntgenlege hos Forusakutten Kolibri - Forus Sandnes

Ultralyd, Røntgenlege
Pris fra kr 1.700,-
Ventetid: 1 dager

Ultralyd hos røntgenlege inkluderer ultralyd av organene i mageregionen (ultralyd lever og galleblære, ultralyd aorta, ultralyd nyrer og urinveier etc), ultralyd blodårer på hals og i beina og ultralyd av muskel og skjelettsystemet.

Ultralyd er stadig mer brukt innen medisin. Ultralyd gir svært mye informasjon helt uten røntgenstråler eller bivirkninger

Ultralyd maskinen fungerer som et slags ekkolodd som danner bilder på tv-skjermen ved hjelp av lydbølger.

Ultralyd maskinen sender ut høyfrekvente lydbølger mellom 1 - 20 megahertz (MHz). Disse lydbølgene beveger seg gjennom gelen på huden og inn i kroppen til de møter en overgang mellom ulike vev i kroppen som overgangen mellom to organer, en svulst i et organ eller en forkalkning/stein i et organ. Lydbølgen vil da reflekteres og sendes tilbake til ultralyd apparatet.

Datamaskinen i ultralydapparatet beregner da avstanden til hvor i kroppen den reflekterte lydbølgen kommer fra og intensiteten som lydbølgen ble reflektert med. Apparatet sender kontinuerlig ut og mottar svært mange lydbølger i flere retninger og danner på denne bakgrunnen et bilde av innsiden av kroppen.

Omkring 1880 klarte Pierre Curie å fremstille høyfrekvente lydbølger. I 1940 laget den amerikanske fysikeren Floid Firestone det første apparatet som kunne fremstille bilder på bakgrunn av høyfrekvente lydbølger. I 1941 ble et lignende apparat benyttet til å fremstille ventriklene (hulrommene) i hjernen. 

Ultralyd brukes i dag innen stadig flere medisinske fagfelt inkludert undersøkelse av fosteret hos gravide og på diagnostikk av ikke gravide for å undersøke alt fra halspulsårer og skjoldbruskkjertelen på halsen til lever, galleblære, nyrer, livmor, eggstokker og testikler. Ultralyd underskøelsen er smertefri, uten bivirkninger og uten røntgenstråling.

 

Tjenesten tilbys av

Forusakutten Kolibri - Forus Sandnes

Tlf: 52 69 69 69
Les mer
Andre tilbydere
Lovisenberg Diakonale Sykehus * fra kr 245,-
Helsehuset Kongsberg * fra kr 245,-
Aleris Røntgen Tromsø * fra kr 245,-
St. Olavs Hospital, Orkdal Sjukehus, Røntgen * fra kr 245,-
Helgelandssykehuset, Sandnessjøen * fra kr 245,-
Finnmarkssykehuset, Karasjok spesialistlegesenter * fra kr 245,-
SØRLANDET SYKEHUS HF MEDISINSK SERVICE ARENDAL * fra kr 245,-
Medi 3 Kristiansund pris ?
Stord Sjukehus * fra kr 245,-
Medi 3 Ålesund pris ?
Finnmarkssykehuset, Klinikk Kirkenes * fra kr 245,-
Se flere >

Brukererfaringer

Denne tjenesten har foreløpig ikke mottatt noen erfaringer. Dersom du har erfaring med denne tjenesten hos denne tilbyderen, er du velkommen til å legge igjen din erfaring - helt anonymt.