Helsesmart.no > Bildediagnostikk > Ultralyd, Røntgenlege
Sist oppdatert: 17.07.2016         T174

Ultralyd, Røntgenlege hos Aleris Røntgen Gjøvik

Ultralyd, Røntgenlege
* Pris fra kr 245,-
Ventetid: 70 dager

*) OBS! Prisen gjelder kun ved bruk av refusjon. For refusjon kreves henvisning fra lege.

Ultralyd hos røntgenlege inkluderer ultralyd av organene i mageregionen (ultralyd lever og galleblære, ultralyd aorta, ultralyd nyrer og urinveier etc), ultralyd blodårer på hals og i beina og ultralyd av muskel og skjelettsystemet.

Ultralyd er stadig mer brukt innen medisin. Ultralyd gir svært mye informasjon helt uten røntgenstråler eller bivirkninger

Ultralyd maskinen fungerer som et slags ekkolodd som danner bilder på tv-skjermen ved hjelp av lydbølger.

Ultralyd maskinen sender ut høyfrekvente lydbølger mellom 1 - 20 megahertz (MHz). Disse lydbølgene beveger seg gjennom gelen på huden og inn i kroppen til de møter en overgang mellom ulike vev i kroppen som overgangen mellom to organer, en svulst i et organ eller en forkalkning/stein i et organ. Lydbølgen vil da reflekteres og sendes tilbake til ultralyd apparatet.

Datamaskinen i ultralydapparatet beregner da avstanden til hvor i kroppen den reflekterte lydbølgen kommer fra og intensiteten som lydbølgen ble reflektert med. Apparatet sender kontinuerlig ut og mottar svært mange lydbølger i flere retninger og danner på denne bakgrunnen et bilde av innsiden av kroppen.

Omkring 1880 klarte Pierre Curie å fremstille høyfrekvente lydbølger. I 1940 laget den amerikanske fysikeren Floid Firestone det første apparatet som kunne fremstille bilder på bakgrunn av høyfrekvente lydbølger. I 1941 ble et lignende apparat benyttet til å fremstille ventriklene (hulrommene) i hjernen. 

Ultralyd brukes i dag innen stadig flere medisinske fagfelt inkludert undersøkelse av fosteret hos gravide og på diagnostikk av ikke gravide for å undersøke alt fra halspulsårer og skjoldbruskkjertelen på halsen til lever, galleblære, nyrer, livmor, eggstokker og testikler. Ultralyd underskøelsen er smertefri, uten bivirkninger og uten røntgenstråling.

 

Tjenesten tilbys av

Aleris Røntgen Gjøvik

Tlf: 02343
Les mer
Andre tilbydere
Odda Sjukehus * fra kr 245,-
Voss Sjukehus, Røntgen * fra kr 245,-
Sykehuset Telemark, Kragerø * fra kr 245,-
Harstad Sykehus – Radiologi * fra kr 245,-
Aleris Røntgen Bodø * fra kr 245,-
Akershus universitetssykehus * fra kr 245,-
Aleris Røntgen Lillesand * fra kr 245,-
Medi 3 Kristiansund pris ?
Diakonhjemmet Sykehus * fra kr 245,-
Medi 3 Ålesund pris ?
Helgelandssykehuset, Mosjøen * fra kr 245,-
Se flere >

Brukererfaringer

Denne tjenesten har foreløpig ikke mottatt noen erfaringer. Dersom du har erfaring med denne tjenesten hos denne tilbyderen, er du velkommen til å legge igjen din erfaring - helt anonymt.