Helsesmart.no > Bildediagnostikk > Ultralyd, Røntgenlege > Ultralyd abdomen, Røntgenlege
Sist oppdatert: 14.10.2016         T28412

Ultralyd abdomen, Røntgenlege hos Austad Diagnostikk Oslo

Ultralyd abdomen, Røntgenlege
Pris fra kr 1.200,-
Ventetid: 1 dager

Mange av organene i mageregionen vurderes under en ultralyd undersøkelse av magen, også kalt ultralyd abdomen.

Organene røntgenlegen vurderer ved en ultralyd abdomen er lever, milt, bukspyttkjertel, hovedpulsåren (aorta), nyrer, urinblære, tarm og livmor og eggstokker hos kvinner. 

Ultralyd abdomen hos røntgenlege er sentral ved utredning av sykdom i mageregionen

Ultralyd abdomen er en viktig del av utredningen ved mange problemstillinger. Man får vurdert mange organer under samme undersøkelse og undersøkelsen er uten stråling eller bivirkninger.

Vanlige problemstillinger som utredes med ultralyd av magen er ubehag og smerter i mageregionen, redusert allmenntilstand / slapphet eller blodprøveavvik. 

Indikasjoner for ultralyd abdomen hos røntgenlege inkluderer blant annet

 • mistanke om sykdom i lever
 • mistanke om sykdom i galleblære
 • mistanke om sykdom i milten
 • mistanke om sykdom i bukspyttkjertelen (pankreas)
 • mistanke om sykdom i aorta (hovedpulsåren)
 • mistanke om sykdom i nyrer
 • mistanke om sykdom i urinblæren
 • uavklarte magesmerter
 • akutte magesmerter
 • avvik i blodprøver (feks lav blodprosent, forhøyede leverprøve, redusert nyrefunksjon eller økt senkning)
 • blod i urinen
 • redusert allmenntilstand
 • utredning av kreftsykdom
 • utredning av sykdom hos barn og gravide

Vennligst se ultralyd aorta, ultralyd lever og galleblære etc. for mer informasjon om ultralyd av de enkelte organene i abdomen (magen).

Fordeler ved ultralyd abdomen

Ultralyd er en undersøkelse som er godt tilgjengelig i hele Norge. Undersøkelsen tar bare 10-20 minutter og man trenger ingen forberedelser ut over å faste 4-5 timer før undersøkelsen. Siden ultralyd undersøkelsen benytter lydbølger for å fremstille kroppens organer er det ingen bivirkninger ved ultralyd av magen, i motsetning til ved CT abdomen.

Ulemper ved ultralyd abdomen

Ulempen ved ultralyd abdomen fremfor CT abdomen og MR abdomen er at ultralyd undersøkelsen i større grad er avhengig av den som utfører undersøkelsen. I tillegg kan deler av organene i noen tilfeller "gjemme seg" bak luft, men dette er oftest et mindre problem.

Ultralyd er stadig mer brukt innen medisin. Ultralyd gir svært mye informasjon helt uten røntgenstråler eller bivirkninger

Ultralyd maskinen fungerer som et slags ekkolodd som danner bilder på tv-skjermen ved hjelp av lydbølger.

Ultralyd maskinen sender ut høyfrekvente lydbølger mellom 1 - 20 megahertz (MHz). Disse lydbølgene beveger seg gjennom gelen på huden og inn i kroppen til de møter en overgang mellom ulike vev i kroppen som overgangen mellom to organer, en svulst i et organ eller en forkalkning/stein i et organ. Lydbølgen vil da reflekteres og sendes tilbake til ultralyd apparatet.

Datamaskinen i ultralydapparatet beregner da avstanden til hvor i kroppen den reflekterte lydbølgen kommer fra og intensiteten som lydbølgen ble reflektert med. Apparatet sender kontinuerlig ut og mottar svært mange lydbølger i flere retninger og danner på denne bakgrunnen et bilde av innsiden av kroppen.

Omkring 1880 klarte Pierre Curie å fremstille høyfrekvente lydbølger. I 1940 laget den amerikanske fysikeren Floid Firestone det første apparatet som kunne fremstille bilder på bakgrunn av høyfrekvente lydbølger. I 1941 ble et lignende apparat benyttet til å fremstille ventriklene (hulrommene) i hjernen. 

Ultralyd brukes i dag innen stadig flere medisinske fagfelt inkludert undersøkelse av fosteret hos gravide og på diagnostikk av ikke gravide for å undersøke alt fra halspulsårer og skjoldbruskkjertelen på halsen til lever, galleblære, nyrer, livmor, eggstokker og testikler. Ultralyd underskøelsen er smertefri, uten bivirkninger og uten røntgenstråling.

Tjenesten tilbys av

Austad Diagnostikk Oslo

Tlf: 70 01 16 72
Les mer
Andre tilbydere
Aleris Røntgen Porsgrunn * fra kr 245,-
Aleris Røntgen Sarpsborg * fra kr 245,-
Unilabs Røntgen Bergen pris ?
SØRLANDET SYKEHUS HF MEDISINSK SERVICE ARENDAL * fra kr 245,-
Nordlandssykehuset somatikk, Stokmarknes * fra kr 245,-
UNN, Narvik Sykehus - Radiologi * fra kr 245,-
Helgelandssykehuset, Sandnessjøen * fra kr 245,-
Kristiansund sjukehus Lab/radiologi * fra kr 245,-
Volda sjukehus Lab/radiologi * fra kr 245,-
Haraldsplass Diakonale Sykehus * fra kr 245,-
Sykehuset i Vestfold, laboratorier og radiologi, Tønsberg * fra kr 245,-
Se flere >

Brukererfaringer

Denne tjenesten har foreløpig ikke mottatt noen erfaringer. Dersom du har erfaring med denne tjenesten hos denne tilbyderen, er du velkommen til å legge igjen din erfaring - helt anonymt.