Helsesmart.no > Jordmor > Prevensjon, Jordmor > Prevensjonsveiledning, Jordmor
Sist oppdatert: 27.03.2016         T5658
ANNONSE

Prevensjonsveiledning, Jordmor hos Kvinnehelsa Kongsvinger

Prevensjonsveiledning, Jordmor
Pris fra kr 400,-
Ventetid: ?

inkl resept

Prevensjon er viktig som graviditetsforbyggende tiltak og smitteforebyggende tiltak. Det finnes i dag mange prevensjonsmuligheter, men det er bare kondom og femidom som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer (kjønnssykdommer).

Jordmor har god kunnskap om ulike prevensjonsmetodene og kan hjelpe deg å finne ut hvilken som passer deg best.

Prevensjon hindrer uønsket svangerskap, og kan beskytte mot kjønnssydkommer 

Prevensjon er en metode for å unngå uønsket graviditet. Den eldste metoden for prevensjon er kondom. Kondom ble brukt allerede fra 1500 tallet, men da først og fremst for å hindre smitte av syfilis.

Det finnes i dag mange ulike metoder for prevensjon. Av alle disse metodene er det kun kondom og femidom som i tillegg til å hindre uønsket graviditet faktisk også beskytter mot kjønnssykdommer.

Prevensjonsveiledning hos jordmor - hvilken prevensjon passer deg best?

Hvilke prevensjonsmiddel som passer best for deg er avhengig av en rekke faktorer som alder, sivilstatus, helse, sykdommer i familien, hvor ofte du har sex, behov for beskyttelse mot kjønnssykdommer, om du kan ta tabletter daglig eller om det passer bedre med en prevensjonsform hvor du ikke trenger å huske noe i hverdagen (som p sprøyte, spiral eller p stav).

Prevensjonsveiledning kan du få hos helsesøster på helsestasjon eller skolehelsetjenesten, hos jordmor eller hos lege (gynekolog, fastlege eller privat allmennlege). Ved prevensjonsveiledning får du informasjon som kan hjelpe deg å velge hvilken prevensjonsform som er best for deg. I tillegg vil du få informasjon om hvordan du best bruker de ulike prevensjonsmetodene. 

Nedenfor ser du en kort oversikt over noen av de vanligste prevensjonsmetodene som finnes i dag. 

P piller

P piller eller kombinasjonspiller er tabletter som inneholder hormonene østrogen og progesteron (gestagen). P-piller forhindrer graviditet ved å hindre eggløsning, gjøre livmoren mindre mottagelig for et befruktet egg og gjøre livmorhalsen mindre gjennomtrengelig for sædceller. P-piller en sikker metode når de brukes riktig, reduserer gjerne menstruasjonsplager og kan brukes til å hoppe over eller forskyve menstruasjonen. Ulempene ved p-piller er at de ikke beskytter mot kjønnssykdommer (som kondom gjør) og at de gir også økt risiko for blodpropp og en liten økt risiko for brystkreft.

Minipille

Minipille er prevensjon i tablettform som inneholder kun gestagen (progesteron), de inneholder ikke østrogen som ved vanlige p piller gjør. Minipille forhindrer graviditet ved å gjøre livmoren mindre mottakelig for befruktede egg og samtidig gjøre det vanskeligere for sædceller å komme inn til livmorhulen. Minipiller er en sikker metode ved riktig bruk, men mindre sikker enn vanlige p piller. Minipille kan brukes når du ammer (i motsetning til ved p piller). De gir heller ikke økt risiko for blodpropp eller brystkreft. Minipille kan gi ømme bryst, kviser og humørsvingninger.

P sprøyte

P sprøyte er en prevensjonsmetode i sprøyteform. P sprøyten inneholder samme hormon som minipille (gestagen). Fordelene med P-sprøyten er at det er en relativt sikker prevensjonsmetode (men litt mindre sikker enn spiral), man slipper å huske å ta tabletter hver dag og den gir ikke økt risiko for blodpropp eller brystkreft (som ved p-piller). Ulempene er blødningsforstyrrelser, at man må få sprøyte hver tredje måned og at bivirkninger som økt apetitt og økt vekt er ikke uvanlig.

P stav

P stav 4 cm lang stav på størrelsen med en tynn fyrstikk som legges under huden, gjerne på overarmen. P staven fungerer som prevensjonsmiddel ved å fri gi gestagen (progesteron), det samme hormonet som i minipille. Fordelen med p staven er at du slipper å ta tabletter hver dag og at den er uten farlige bivirkninger. Ulempen ved p stav er at den må settes inn og fjernes gjennom et lite kirurgisk inngrep.

P plaster

P plaster er et plaster som settes på huden som inneholder de samme hormonene som p-piller, altså østrogen og progesteron. Effekten er lik som ved p-piller, den eneste forskjellen er måten hormonene kommer inn i kroppen på. Et nyitt p-plaster settes på hver måned. Fordelene er som ved p-piller, i tillegg slipper man å ta tabletter hver dag. Ulempene er som ved p-piller, i tillegg er p-plaster en del dyrere enn p-piller.

Hormonspiral

Hormonspiral er et ca 3 cm lang T-formet legeme som frigir hormonet gestagen, det samme som minipille og p stav. Hormonspiral er et av de mest brukte prevensjonsmetodene. Hormonspiralen er en sikker prevensjonsmetode med få bivirkninger som ikke krever at man regelmessig må huske å ta tabletter som ved p-piller. Hormonspiral gir heller ikke økt risiko for blodpropp og hjerte og karsykdom som p-piller.

Kobberspiral

Kobberspiral er en 3 cm lang T-formet legeme med et tynt lag kobber. Kobberspiral er en sikker prevensjonsmetode uten bruk av hormoner overhodet. Ved bruk av spiral trenger man ikke regelmessig måtte ta tabletter som p-piller eller minipiller. Kobberspiralen fungerer i ca 5 år før den må fjernes eller skiftes.  

Kondom

Kondom fungerer ved å samle sæden i kondomet og hindre at den kommer inn i skjeden og livmoren. Fordelene er at kondom er den eneste prevensjonsmetode som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. Kondom er også en sikker metode, uten bivirkninger. Ulempene ved bruk av kondom som prevensjonsmetode inkluderer risiko for skade på kondomet ved påføring og at følsomheten på penis avtar noe under samleie.

Angrepille (nødprevensjon)

Som nødprevensjon kan man bruke enten spiral eller angrepille. Angrepille har effekt 3-5 døgn etter samleie (avhengig av type). Effekten oppnås ved å hemme eller utsette eggløsning og slik unngå befruktning. Sannsynligheten for å bli gravid i dagene rundt eggløsning er normalt ca 30 %, ved bruk av angrepille er sannsynligheten ca 1-2 %. .

Vaginalring

Vaginalring er en plastikk ring som settes inn i skjeden hvor den frigjør de samme hormonene som p-piller. Vaginalringen hindrer eggløsning og gjør livmoren mindre gjennomtrengelig for sædcellene og motvirker at et befruktet egg fester seg. Vaginal-ring er brukervennlig og er like sikker som p-piller. Ulempen er at den må settes inn i skjeden og kan falle ut. I likhet med p-piller gir den økt risiko for blodpropp og er dyrere enn p-piller.

Pessar

Pessar er en ring med en gummihinne som plasseres i skjeden. Pessaret fungerer ved å hindre sædcellene å komme seg til livmorhulen. Fordelene er at pessaret er uten bivirkninger. Ulempene er lavere sikkerhet enn p-piller og spiral og at det krever planlegging da pessaret må settes inn før samleiet og fjernes noen timer etterpå.

Sikre perioder

Sikre metoder som prevensjonsmetode innebærer at man kun har samleie i de periodene av menstruasjonssyklus hvor det ikke finnes noe egg i egglederne som kan befruktes. Eggløsningen kommer 12-14 uker før neste menstruasjon. Eggcellen lever bare ca 1 døgn etter eggløsning mens sædcellene lever inntil 1 uke etter samleie. Sjansen for å bli gravid er størst 4-5 dager før eggløsning og 2 dager etter eggløsning. Problemet er at det ikke er mulig å vite 100 % sikkert når eggløsninger finner sted. De øvrige dagene i menstruasjonssyklus er det redusert sjanse for å bli gravid. Fordelen med denne metoden er at den er uten bivirkninger og gratis. Ulempene er at sikre perioder er usikker som prevensjonsmetode.

Sterilisering

Sterilisering for kvinner og sterilisering for menn er begge sikre og vedvarende prevensjonsmetoder.

Fordelen med sterilisering som prevensjonsmetode er at metoden er svært sikker og at man ikke trenger ytterligere behandlinger eller tiltak for å unngå uønsket svangerskap på et senere tidspunkt.

Ulempen med sterilisering som prevensjonsmetode er også at metoden i utgangspunktet er vedvarende, mulighetene for å reversere behandlingen er ofte små dersom man senere skulle angre på behandlingen.

Dersom man foretar sterilisering hos offentlig sykehus eller hos privat klinikk med offentlig avtale er prisene i dag 6 079,- for sterilisering av kvinne og 1 268 ved sterilisering av menn.

Dersom man foretar behandlingen hos privat klinikk uten offentlig avtale gjelder egne priser som du finner hos hver klinikk.

Sterilisering beskytter ikke mot kjønnssykdommer.

Tjenesten tilbys av

Kvinnehelsa Kongsvinger

Tlf: 62 81 90 88
Les mer
Andre tilbydere
Oslo Jordmor og Kvinnesenter fra kr 650,-
Medicus Oslo fra kr 950,-
SENTRUM GYNEKOLOGI fra kr 400,-
Det Gule Huset fra kr 400,-
KvinneDoktor og Jordmora fra kr 400,-
Din Jordmor fra kr 400,-
Medicus Trondheim fra kr 950,-
Helsehuset Kongsberg fra kr 750,-
Oslo Jordmor- og Ultralydklinikk fra kr 600,-

Brukererfaringer

Denne tjenesten har foreløpig ikke mottatt noen erfaringer. Dersom du har erfaring med denne tjenesten hos denne tilbyderen, er du velkommen til å legge igjen din erfaring - helt anonymt.