Helsesmart.no > Øyelege > Øyelokkskirurgi > Øvre øyelokksplastikk, Øyelege
Sist oppdatert: 03.07.2016         T686

Øvre øyelokksplastikk, Øyelege hos Stortingsklinikken

Øvre øyelokksplastikk, Øyelege
* Pris fra kr 516,-
Ventetid: ?

*) OBS! Prisen gjelder kun ved bruk av refusjon. For refusjon kreves henvisning fra lege.

Øvre øyelokkoperasjon eller øyelokksplastikk er en behandling for overskuddshud på øvre øyelokk og tunge øyelokk.

Operasjonen gjøres for å hindre at øyelokkene henger foran synsfeltet og reduserer synet, men øyelokkoperasjon gjøres også av kosmetiske årsaker.

Man kan også kombinere man operasjon av både øvre og nedre øyelokk samtidig, men nedre øyelokksoperasjon er alltid en kosmetisk operasjon.

Hvorfor øvre øyelokkoperasjon ved tunge øyelokk hos øyelege?

Tunge øyelokk er en betegnelse som ofte brukes om øyelokk som føles tunge, enten fordi hele øyelokket har sunket noe ned (ptose) eller fordi det er mye overflødig hud på øyelokket (dermatochalaze). Noen ganger foreligger begge tilstandene.

Diagnosen stilles hos allmennlege, øyelege eller plastisk kirurg gjennom ordinær klinisk undersøkelse.

Den vanligste årsaken til tunge øyelokk er aldersforandringer som slapphet i hud, muskulatur og bindevev i de øvre øyelokkene. Aldersforandringene gjør at det utvikler seg overskuddshud som henger ned over øyelokkene, i mange tilfeller kan overskuddshuden hengen delvis foran øyet og påvirke synsfeltet.

Aldersforandringene oppstår selvsagt ikke bare på øyelokkene, men også på øvrige deler av ansiktet og kroppen. Ofte ser man at overskuddshud i panne og på øyenbryn bidrar til tunge øyelokk. I slike situasjoner vil man enten heller foreta et øyebrynsløft (panneløft) eller en kombinasjon av øyebrynsløft og øyelokksløft.

Hvem egner seg for øvre øyelokkoperasjon hos øyelege?

Dersom du har god helse, både fysisk og psykisk og er plaget med tunge øyelokk eller plagsom overskuddshud på øyelokkene kan øyelokkoperasjon være en god behandling for deg.

Hos enkelte er derimot overskuddshud over øyelokkene, i pannen og ved øyenbrynene, hovedårsaken til økt mengde hud omkring øyelokkene. I så fall er behandling med panneløft, også kalt øyenbrynsløft, være den beste behandlingen.

Hos enkelte er årsaken til tunge øyelokk ikke aldersforandringer og overskudd av hud, men en svakhet i muskulaturen som normalt løfter øyelokket. I så fall er behandlingsmetoden en annen enn vanlig øyelokksoperasjon.

Hvordan utføres øvre øyelokksoperasjon?

Øvre øyelokkoperasjon er den vanligste behandlingen av øyelokk siden flest er plaget med tunge øyelokk og overskuddshud på øvre øyelokk.

Øvre øyelokkoperasjon foregår oftest i lokalbedøvelse. Kirurgen vil lage et diskret kutt i det øvre øyelokket og fjerne overskudd av hud, fettvev og muskulatur. Kirurgen lukker så såret ved hjelp av små diskrete sting. Stingene i øvre øyelokket blir vanligvis fjernet etter 3-6 dager.

Operasjonen kan også utføres eller suppleres med CO2 laser. Fordelen med laseroperasjon er at det ikke oppstår noe blødning under inngrepet, men ulempen er at det ofte tar litt lengre tid for sårene gror. 

Etter øyelokkoperasjon

Øyelokkoperasjon er normalt en relativt liten operasjon som oftest gjøres i lokalbedøvelse. Man kan derfor reise hjem samme dag. Stingene fjernes etter maks 1 uke. Det er ikke uvanlig med litt hevelse og blåmerker på øyelokkene de første 1-2 ukene. 

Komplikasjoner ved øyelokkoperasjon

Det forekommer heldigvis sjelden komplikasjoner i forbindelse med øyelokkoperasjon, men som ved alle operasjoner kan komplikasjoner også forekomme ved denne type behandling. Komplikasjoner som kan ses i sjeldne tilfeller er

  • Blødning
  • Infeksjon
  • Unormal folding av øyelokket
  • Tørre øyne
  • I sjeldne tilfeller kan det forekomme at man ikke klarer å lukke øyet fullstendig

Dette må du betale for øyelokkoperasjon

Øyelokkoperasjon utføres ofte som følge av forandringer på øyelokket som gir synsplager. Mange opplever at hengende overskuddshud kommer i veien for synsfeltet. I slike tilfeller kan du få dekket utgifter til operasjonen dersom du har henvisning fra lege og lar deg behandle på klinikk med offentlig avtale (refusjon). Du betaler i så fall bare egenandel.

Dersom du behandles hos en institusjon uten offentlig avtale, eller dersom man utfører øyelokkoperasjon primært på kosmetisk grunnlag, må du betale for operasjonen selv.

Se her for mer informasjon om øyelokkoperasjon.

Tjenesten tilbys av

Stortingsklinikken

Tlf: 22 42 22 32
Les mer
Andre tilbydere
Øyekirurgisk Poliklinikk * fra kr 516,-
Haugesund Sjukehus * fra kr 516,-
Skien øyelegesenter pris ?
Øyelegesenteret i Tromsø * fra kr 516,-
Finnmarkssykehuset, Klinikk Kirkenes * fra kr 516,-
Sykehuset Telemark, Skien * fra kr 516,-
Øyeklinikken i Narvik * fra kr 516,-
Øyelegene Bønnelykke og Bakke pris ?
Volvat Stokkan * fra kr 516,-
Øyelegene Stavanger pris ?
Øyelegesenter Levanger * fra kr 516,-
Se flere >

Brukererfaringer

Denne tjenesten har foreløpig ikke mottatt noen erfaringer. Dersom du har erfaring med denne tjenesten hos denne tilbyderen, er du velkommen til å legge igjen din erfaring - helt anonymt.