Helsesmart.no > Bildediagnostikk > CT undersøkelse > CT hjerte
Sist oppdatert: 03.07.2016         T177

CT hjerte hos Aleris Røntgen Gjøvik

CT hjerte
* Pris fra kr 245,-
Ventetid: 6 dager

*) OBS! Prisen gjelder kun ved bruk av refusjon. For refusjon kreves henvisning fra lege.

CT hjerte er en røntgen undersøkelse som fremstiller kransarteriene som forsyner hjertemuskulaturen med oksygenrikt blod.

Ved normal CT hjerte undersøkelse er risikoen for trange kransarerier og hjerteinfarkt svært lav.

Dersom det påvises åreforkalkninger og innsnevringer ved CT hjerte undersøkelsen vil man ofte utføre vanlig koronar angiografi.

Ved normal CT hjerte undersøkelse er risikoen for hjerteinfarkt svært lav

Hvorfor CT hjerte?

CT hjerte undersøker blodårene som forsyner hjertet, også kalt kransarteriene eller coronararterier. Dersom CT hjerte undersøkelsen viser normale og åpne kransarterier er risikoen for hjerteinfarkt svært lav. Ved en normal CT hjerte undersøkelse kan du derfor i de fleste tilfeller være trygg på at du ikke har risiko for å rammes av hjerteinfarkt de nærmeste årene.

Hva undersøkes ved CT hjerte?

Kransarteriene, også kalt coronararteriene, er blodårene som forsyner hjertemuskulaturen med oksygenrikt blod. Kransarteriene går fra aorta (hovedpulsåren) like over hjerteklaffen.

Dersom en av coronararteriene begynner å bli tette som følge av åreforkalkninger og kolesterolavleiringer (aterosklerose) vil dette medføre redusert blodtilførsel til den delen av hjertemuskulaturen som forsynes av denne kransarterien. Dersom blodforsyningen blir for dårlig til å opprettholde liv i cellene i denne delen av hjertemuskulaturen kan det oppstå infarkt i dette området, altså hjerteinfarkt.

Behovet for oksygenrikt blod er mye større ved aktivitet enn hvile og hjertemuskulaturen er derfor spesielt sårbar for redusert blodtilførsel som følge av aterosklerose ved aktivitet.

CT hjerte gjøres med kontrast i blodårene (intravenøs kontrast) for å få best mulig fremstilling av kransarteriene. Undersøkelsen gjøres for å se etter kalk og fettavleiringer (plakk) og trange partier i blodårene som forsyner hjertet.

Ved ikke kalkholdige plakk kan man estimere om ulike partier av blodårene er trange eller ikke. Ved mye kalk i plakkene kan det være vanskeligere å estimere nøyaktig hvor trangt et parti av blodårene er.

Den kanskje viktigste egenskapen til CT hjerte undersøkelsen er at dersom den viser helt normale kransarterier er risikoen for at det skal finnes trange blodårer som forsyner hjertet svært lav, den har altså høy negativ predikativ verdi.

Ved betydelige åreforkalkninger (aterosklerose) i coronararteriene kan det derimot være vanskelig å si sikkert om coronararteriene er trange eller om åreforkalkningene ikke er store nok til å påvirke sirkulasjonen.

Samtidig som man får vurdert kransarteriene vil man ved CT hjerte også kunne vurdere de andre blodårene i thorax (brysthulen) som aorta og til dels lungearteriene.

Den største nytten av CT hjerte er hos pasienter hvor risiko for hjerte og karsykdom er lav eller middels lav, da man i slike tilfeller ved normal CT hjerte kan være trygg på at pasienten ikke har risiko for hjerte og karsykdom.

Er CT hjerte alltid tilstrekkelig for å undersøke kransarteriene?

Ved stor mistanke om at det foreligger trange kransarterier vil man gjerne heller gjøre konvensjonell koronar angiografi. Ulempen ved konvensjonell koronar angiografi er at man da må inn med kateter i blodårene via lysken. CT coronar angiografi er noninvasiv, det vil si at man ikke trenger å gå inn i kroppen med medisinsk utstyr. 

Symptomer ved trange kransarterier - angina pektoris og hjerteinfarkt

Ved aterosklerose på kransarteriene og redusert blodtilførsel til en del av hjertemuskulaturen vil denne delen av hjertet kunne få for lite oksygenrikt blod. Spesielt gjelder dette ved fysisk atkivitet, når hjertet trenger mer oksygen og blod fordi det må jobbe hardere.

Når celler i kroppen får for lite oksygen dannes det melkesyre og man opplever smerter. Ved for lite oksygen til hjertemuskulaturen oppstår smerter i brystet - angina pectoris. Symptomene ved hjerteinfarkt er typisk smerteri brystet som ofte stråler opp i halsen eller ut i venstre armen. I tillegg blir man gjerne tung i pusten og kaldsvett.

Dersom blodforsyningen til hjertemuskulaturen blir for dårlig over tid (noen minutter) vil hjertecellene dø, det har altså oppstått et hjerteinfarkt. Hensikten med CT hjerte er å kunne påvise områder av hjertemuskulaturen som er i risikoen for å kunne gjennomgå hjerteinfarkt. 

Behandling ved trange kransarterier påvist vec CT hjerte undersøkelse

Dersom man påviser trange kransarterier vil behandlingen innebære enten å blokke blodkarene og eventuelt samtidig legge inn et stent som holder coronararteriene åpne, eller å operere. Ved operasjon (hjerte operasjon eller ACB operasjon) vil man bytte ut de trange coronararteriene med blodårer på leggen. 

Ved åreforkalkninger uten trange partier (stenoser) vil det være viktig å forebygge mot hjerte og karsykdom ved røykeslutt, få undersøkt om man har for høyt kolesterol og eventuelt behov for Statiner, eventuelt bruke blodfortynnende medisiner (Albyl-E) og å ha sunt kosthold og tilstrekkelig mosjon.

CT undersøkelse er en røntgen undersøkelse som danner detaljerte digitale snittbilder av kroppen

CT er en type røntgenundersøkelse som danner detaljerte snittbilder av vevene i kroppen. CT er en forkortelse for computertomografi fordi maskinen lager snittbilder av kroppen som fremstilles digitalt av en datamaskin.

CT undersøkelsen ble oppfunnet i 1972 av den britiske ingenøren Gofrey Hounsfield og av fysikeren Allan Cormack fra Sør-Afrika. CT har blitt brukt innen medisin siden 1974 og har siden 1980 blitt brukt ved de fleste sykehus.

CT undersøkelse brukes i dag svært mye innen medisin fordi CT undersøkelsen er rask, tilgjengelig ved de fleste sykehus og mange private bildediagnostiske sentre og fordi man ved CT undersøkelsen kan fremstille de fleste vev i kroppen på en deltajert måte og stille svært mange diagnoser. CT undersøkelse brukes på alt fra pasienter som har vært i store trafikkulykker til undersøkelse av hodet med tanke på demens eller hjernesvulst til undersøkelse av lunger, mage og skjelettet i kroppen.

Ulempen med CT undersøkelse er at den i likhet med andre røntgenundersøkelser bruker røntgenstråling for fremstilling av kroppen. Røntgenstråling kan i store doser være kreftfremkallende, men nyere teknologi har gjort at stråledosen ved dagens CT undersøkelser er lav.

Tjenesten tilbys av

Aleris Røntgen Gjøvik

Tlf: 02343
Les mer
Andre tilbydere
Aleris Røntgen Porsgrunn * fra kr 245,-
Aleris Frogner fra kr 5.490,-
Aleris Røntgen Bodø * fra kr 245,-
Aleris Røntgen Porsgrunn fra kr 5.300,-
Aleris Røntgen Trondheim fra kr 5.300,-
Aleris Røntgen Bergen fra kr 5.300,-
Aleris Røntgen Bodø fra kr 5.300,-
Aleris Røntgen Bergen * fra kr 245,-
Aleris Røntgen Trondheim * fra kr 245,-

Brukererfaringer

Denne tjenesten har foreløpig ikke mottatt noen erfaringer. Dersom du har erfaring med denne tjenesten hos denne tilbyderen, er du velkommen til å legge igjen din erfaring - helt anonymt.