VAGINALPLASTIKK

Vaginalplastikk, også kalt vaginal rejuvenation, er en operasjon som tar sikte på å gi en strammere skjede (vagina).

Vaginalplastikk kan være aktuelt blant annet dersom man opplever vaginal slapphet.

Operasjonen gjøres gjerne i lett narkose og tar et par timer. Vaginal plastikk utføres enten av gynekolog eller plastisk kirurg.

Hvorfor utføre vaginalplastikk (vaginal rejuvenation)?

Kvinner kan ønske å gjennomgå vaginal plastikk av en rekke ulike årsaker. Hovedårsaken er at man ønsker å gjennoppnå strammheten i skjeden man hadde tidligere. Noen kombinerer også vaginal plastikk med operasjon på kjønnslepper som kjønnsleppereduksjon.

Hvorfor kan skjeden bli slappere?

Det er flere faktorer som kan bidra til at skjeden blir slappere. Enkelte vil ved normal aldring oppleve en økende slapphet i bakre veggen av skjeden med økende alder. Andre årsaker er

  • Vaginal fødselsskade
  • Nedfall som cystocele eller rectocele
  • Forstoppelse og økt trykking kan gjøre slappere skjedevegg
  • Operasjoner som fjerning av livmor (hysterectomi)

Hvordan utføres vaginalplastikk (vaginal rejuvenation)? 

Vaginal plastikk kan utføres enten med skalpell eller laser operasjon. Kirurgen, enten en gynekolog eller plastisk kirurg, vil stramme opp skjeden i hele dens forløp (ikke bare i åpningen) slik at hele skjedekanalen blir trangere.

Operasjonen gjøres gjerne med lett narkose og tar 1-2 timer. Det er normalt at man kan reise hjem samme dag som operasjonen.

Vaginal plastikk - komplikasjoner

Potensielle komplikasjoner til vaginal plastikk er som ved andre operasjoner både infeksjon, blødning og arrdannelse. Det er en viss risiko for skade på urinblæren under operasjonen. I tillegg er det en viss risiko for endret følsomhet i skjeden, det kan ta noe tid for deg og din partner til å bli vant til den endrede følsomheten som følge av strammere vagina.

Andre behandlinger for vaginal oppstramming

Laserbehandling av skjeden, såkalt Mona Lisa Touch, behandler slimhinnen og kan benyttes for å gjennopprette slapphet i skjeden, ved inkontinens og tørre slimhinner.

Relaterte tjenester
Klikk for for å se tilgjengelige behandlingssteder, priser, ventetider