UTSTÅENDE ØRER

Utstående ører er en tilstand hvor øret peker lengre ut fra hodet enn det som er helt vanlig. De fleste med utstående ører hører helt normalt.

Utstående ører kan behandles både hos barn og voksne. Behandlingen er plastisk kirurgi som gir øret får en mer normal vinkel mot hodet.

Se her for priser, ventetider og erfaringer med operasjon av utstående ører.

Hva skyldes utstående ører?

Enkelte mener at utstående ører (auris alata) ikke skyldes en feilutvikling, men er en normal variant av ørets form og vinkel mot hodet. Andre mener at utstående ører kan skyldes en såkalt feilutvikling i forbindelse med fosterlivet.

Det finnes to hovedårsaker til at man får utstående ører. Den ene årsaken er at øreskålen er for stor mens den andre årsaken er at ørebruskens folder er for svake. Begge årsaker gjør at øret sin vinkel mot hodet blir større enn det som er helt normalt og øret dermed stikker noe mer ut.

Hvorfor behandle utstående ører?

De fleste med utstående ører har helt normal hørsel. Det er ingen absolutt nødvendighet å korrigere utstående ører. Mange velger likevel å behandle tilstanden. Den viktigste grunnen til behandling er at den det gjelder skal bli fornøyd med problemstillingen. Når det gjelder barn er det speisielt viktig å unngå mobbing og å unngå at barnet er flau over tilstanden.

Også mange voksne velger å behandle tilstanden av kosmetiske årsaker.

Behandling

Den eneste behandlingen for utstående ører er operasjon. Operasjonen kan gjøres i lokalbedøvelse, men gjøres oftest i narkose, spesielt hos barn. Operasjonen tar ca 1 time.

Dersom årsaken til utstående ører er for stor øreskal legger kirurgen snittet på fremsiden av øret, men gjemmer snittet i ørefolden slik at det blir minst mulig synlig. Man fjerner så en liten bruskbit for å gjøre øreskålen mindre.

Dersom årsaken er svakhet i bruskfolden kan man lage et snitt i huden på baksiden av øret, arret blir derfor, arret blir derfor svært lite synlig.

Man kan reise hjem samme dag som operasjonen. Etter ca 1 uke kan man fjerne bandasjer fra øret.

Relaterte tjenester
Klikk for for å se tilgjengelige behandlingssteder, priser, ventetider