Del dette!
◄  HJEM

Prolaps nakke  

Om prolaps nakke 

Prolaps nakke innebærer at en mellomvirvelskive buker bak mot ryggsøylen og nerverøttene som utgår i fra ryggsøylen. Dette skaper en betennelsesreaksjon som gir smerter lokalt i nakken og som kan stråle ut mot området som nerveroten forsyner.

Prolaps nakke gir smerter i nakken som kan stråle ut i skuldrene og armen

Prolaps nakke innebærer at en mellomvirvelskive i nakken buker bak mot ryggsøylen, dette kan skape en lokal betennelsesreaksjon med påfølgende smerter i delen av ryggen hvor prolapset har oppstått. Oftest affiseres mellomvirvelskivene i nedre del av lenderyggen, nervene som ligger her forsyner beina og prolaps gir derfor oftest utstrålende smerter mot beina som ved isjas smerter. Prolaps nakke gir derimot utstrålende smerter mot en av armene.

De fleste personer vil oppleve akutte ryggsmerter eller nakkesmerter en eller flere ganger i løpet av livet. Smertene vil i de fleste tilfeller gå over av seg selv i løpet av 4-6 uker, men i denne perioden er det viktig å ikke bli sengeleiende lengre enn høyst nødvendig da bevegelse og fysisk aktivitet har vist raskere bedring av ryggsmertene. Varmebehandling og smertestillende behandling kan være til hjelp i den akutte perioden. Utredning med MR rygg og nakke eller videre behandling med operasjon er sjelden indisert.

Noen viktige indikasjoner for MR nakke og rygg

  • Ryggsmerter med utstråling som vedvarer flere uker
  • Smerter i ryggen om vedvarer, gjerne noen måneder
  • Ryggsmerter hos pasient med benskjørhet
  • Ryggsmerter hos pasient med kreftdiagnose
  • Ryggsmerter ved endret følsomhet eller styrke i armer eller bein
  • Ryggsmerter med samtidig mistanke om infeksjon
  • Ryggsmerter og reumatiske tilstander som påvirker allmenntilstanden