PANNELØFT

Panneløft og øyebrynsløft er kosmetiske operasjoner som tar sikte på å redusere rynker og furer i pannen og som hever hengende hud omkring øyebrynene.

Hva er panneløft eller øyebrynsløft?

Panneløft er en kosmetisk operasjon som utbedrer aldringsforandringer i øvre del av ansiktet, det vil si i pannen og omkring øyebrynene. Panneløft kombineres ofte med inngrep på selve øyelokkene (øyelokksplastikk).

Ved panneløft tar kirurgen sikte på å redusere aldersforandringene i øvre del av ansiktet ved å

  • Redusere de horisontale rynkene som utvikler seg på pannen.
  • Redusere de vertikale rynkene som utvikler seg mellom øyenbrynene, også kalt frown linjer eller glabellarynker
  • Hever hengende øyenbryn som hos mange har en tendens til å synke ned på de øvre øyelokkene.

Hvem egner panneløft seg for?

Etter hvert som man blir eldre mister huden noe av sin elastisitet og det oppstår rynker og hengende hudfolder. Hvor raskt dette skjer varierer fra person til person og skyldes en kombinasjon av gener eller arv og ytre faktorer som sol, alkohol, røyk, kosthold og mosjon.

Panneløft er godt egnet for pasienter som først og fremst opplever rynker og hengende øyenbryn som en utfordring.

Hos mange som er plaget med hengende øyelokk og hvor man vurderer øyelokksplastikk, kan det faktisk være mer gunstig med et panneløft enn øyelokksplastikk.

Ved panneløft vil mange kunne oppleve at de fremstår yngre og mer opplagte.

Hvordan foregår panneløft og øyebrynsløft?

Operasjonen gjøres et snitt høyt i hodebunnen ved hårfestet eller endoskopisk (kikkhulls-) kirurgi.

Tradisjonelt eller åpent panneløft

Ved tradisjonell eller åpen kirurgi lager kirurgen et snitt i huden som strekker seg over hodet, fra øre til øre. Snittet legges langt over hårfestet og arrforandringene skjules derfor av hårvekst etter prosedyren. Kirurgen strammer så huden og tilpasser underliggende strukturer. Den tradisjonelle metoden for panneløft er den mest utprøvde av de to metodene.

Endoskopisk panneløft (kikkhulls operasjon)

Panneløft kan utføres ved kikkhullskirurgi hvor kirurgen utfører inngrepet gjennom et par små snitt i huden i hårfestet over pannen. Fordelen med endoskopisk panneløft er at arrforandringene blir mindre og tilhelingstiden er kortere. Ulempen er at prosedyren kan være mer teknisk utfordrende og resultatet er derfor ikke like "sikkert" som ved tradisjonelt panneløft.

Øyenbrynsløft

Mange kirurger bruker begrepene panneløft og øyenbynsløft om hverandre. Enkelte velger derimot å omtale øyenbrynsløft som en slags "lettversjon" av panneløft. Øyenbrynsløft kalles ogsså av noen tinningløft.

Ved øyenbrynsløft eller tinningløft lager kirurgen gjerne snitt i huden på samme området som ved endoskopisk panneløft, men snittene blir litt større ved øyenbrynsløft. Snittene lages normalt i tinningområdet, derav navnet tinningløft. Ved øyenbrynsløft får man ikke løftet like store deler av pannen som ved tradisjonelt panneløft. Øyenbrynsløft gjøres oftest i kombinasjon med øyelokkoperasjon hvor man da løfter både øyenbryn og øyelokk.

Etter operasjonen

Sårtilhelingen etter panneløft tar vanligvis ca 10 dager til 2 uker. Man er vanligvis klar til å gå tilbake i arbeid to uker etter operasjonen. Det er viktig at man holder hodet høyt og unngår betydelig fysisk aktivitet den første perioden etter operasjonen.

Det kan ta flere måneder før all hevelse og tilheling er komplett og det endelige resultatet av operasjonen er oppnådd.

Effekten av panneløft

Effekten av panneløftet varer flere år, gjerne ca 10 år. De fleste blir fornøyde med resultatet av panneløft. Det er likevel viktig at man på forhånd har hatt en god dialog med kirurgen og klart presentert hvilke ønsker man har. Man vil da gjerne også få klar informasjon om hvilke forventninger det er mulig å innfri ved dette ingrepet.

Alternative behandlinger til panneløft

Dersom hovedutfordringen er hengende øyelokk bør man vurdere øyelokksplastikk som et alternativ eller i kombinasjon med panneløft.

Dersom hovedutfordringen er rynker og hengende hudfolder i midtre del av ansiktet vil mellomansiktsløft være et godt alternativ eller supplement til panneløft.

Dersom man opplever aldersforandringer både i panne, mellomansikt og halsregionen vil tradisjonelt ansiktsløft eller eventuelt fullt ansiktsløft kunne være et alternativ.

Relaterte tjenester
Klikk for for å se tilgjengelige behandlingssteder, priser, ventetider