MYOM

Myom eller muskelknute i livmorener er godartede bindevevsknuter som dannes fra muskulaturen i livmorveggen.

Muskelknuter i livmoren er relativt vanlig, men bare en av tre har symptomer. Vanlige symptomer er kraftige menstruasjonsblødninger, smerter i nedre del av magen og ubehag under sex. 

Muskelknuter i livmoren er ikke farlig, men kan i sjeldne tilfeller gi nedsatt fertilitet (befruktningsevne).

Muskelknuter i livmoren er realtivt vanlig forekommende og ses hos ca 10 % av kvinner mellom 20-30 år og hos 1/3 av kvinnene mellom 40-60 år.

Muskelknuter (myomer) symptomer

Muskelknuter i livmoren er ufarlige svulster som ikke utvikler seg til kreft. De gir oftest ingen symptomer og de fleste kvinner er ikke klar over at de har muskelknuter i livmoren.

Ca en av tre kvinner har symptomer som følge av muskelknutene, typiske plager er da:

  • Store blødninger under menstruasjonen (menoragi)
  • Smerter ved menstruasjon (dysmenore)
  • Smerter under samleie
  • Mellomblødninger
  • Hyppig vannlating
  • Forstoppelse
  • Lave ryggsmerter
  • Smerter i nedre del av magen

Større muskelknuter kan i noen tilfeller gi problemer med å bli gravid og mulig medføre spontanaborter. Ved uønsket barnløshet vil man kunne oppdage slike muskelknuter ved ultralyd.

Muskelknuter utredning

Utredning av muskelknuter gjøres hos gynekolog og innebærer blodprøver, gynekologisk undersøkelse, ultralyd og eventuelt prøve fra livmorhulen. I noen tilfeller kan det være aktuelt med hysteroskopi for å undersøke innsiden av livmorhulen.

Muskelknuter behandling

Behandlingen av muskelknuter i livmoren er i de fleste tilfeller ingen behandling, da tilstanden er ufarlig.

Ved større plager kan man benytte seg av hormonspiral som reduserer blødningene ved menstruasjon. Cyklokapron er en medisin som også reduserer blødningene.

Dersom man ikke kommer til mål med medisinsk behandling kan det være aktuelt med kirurgi hvor man enten fjerner muskelknut(ene) eller hele livmoren. Hvilken metode som bør velges avgjøres i hvert enkelt tilfelle.

En tredje behandlingsmetode er å embolisere (blokkere) blodårene som forsyner muskelknuten ved å sprøyte inn stoffer i denne blodåren som blokkerer blodtilførselen til muskelknuten.

Relaterte tjenester
Klikk for for å se tilgjengelige behandlingssteder, priser, ventetider