KJØNNSLEPPEREDUKSJON

Kjønnsleppereduksjon er et kirurgisk inngrep hvor man reduserer størrelsen eller asymmetri av enten de indre kjønnsleppene eller de ytre kjønnsleppene.

Kjønnsleppereduksjon gjøres av plastisk kirurg eller gynekolog.

Den absolutt vanligste operasjonen er indre kjønnsleppereduksjon. De fleste operasjonene gjøres i lokalbedøvelse og tar ca 45 minutter til 2 timer. Tilhelingstiden er ca 1-3 måneder.

Kjønnslepper

Kvinner har to sett med kjønnslepper, de indre kjønnsleppene og de ytre kjønnsleppene. De indre kjønnsleppene ligger som navnet tilsier innerst mot skjedeåpningen (vagina), mens de ytre kjønnsleppene ligger utenpå de indre leppene. 

Kjønnsleppene har viktige funksjoner som beskyttelse av skjeden og bidrar tildels med smøring av skjedeåpningen som er viktig ved sex. I tillegg har kjønnsleppene rik nærveforsyning og de innre kjønnsleppene er i direkte kontakt med klitoris, dette gjør at de bidrar til følelse ved berøring og sex.

Kjønnsleppereduksjon 

Formen på de indre kjønnsleppene, også kalt de små kjønnsleppene eller labia minor, kan variere mellom kvinner. Det er vanlig at de indre kjønnsleppene henger noe utenpå de ytre kjønnsleppene, dette er også hovedårsaken til at indre kjønnsleppereduksjon er vanligere enn ytre kjønnsleppereduksjon.

Kjønnsleppereduksjon er i de fleste tilfeller en kosmetisk behandling, men i noen tilfeller gjøres operasjonen fordi kjønnsleppene gir ubehag ved sex eller tettsittende klær. 

Forekomsten av kjønnsleppereduksjon har øket betydelig de siste årene, mye som følge av en kombinasjon av mote, "brazilian wax", brasiliansk hårfjerning med laser og IPL og fokus i media. Kvinner som ønsker kjønnsleppereduksjon av kosmetisk hensyn opplever ofte at kjønnsleppene er for store, at man opplever å ha hovne kjønnslepper, at kjønnsleppene henger for langt ned eller tar for mye plass. Noen ønsker også å korrigere sideforskjell mellom kjønnsleppene. 

Det er viktig at kvinnen kommuniserer tydelig med kirurgen i forkant slik at operasjonsresultatet blir mest mulig slik som man ønsker seg det. Dette er også en hovedgrunn til at operasjon oftest gjøres i lokalbedøvelse, da kan kvinnen selv komme med kommentarer underveis.

Operasjonen på kjønnsleppene gjøres med laser eller skalpell. Ytre kjønnslepper kan også reduseres ved fettsuging (se fettsuging ytre kjønnslepper).

Noen opplever at de har for små ytre kjønnslepper kan dette korrigeres ved fettransplantasjon

Etter kjønnsleppereduksjon

Kjønnsleppereduksjon er en liten operasjon for kroppen, men et betydelig inngrep for kjønnsleppene. Du vil oppleve hevelse og ubehag omkring vagina den første tiden etter operasjonen. De første 4 ukene må man unngå trange klær, tamponger og sex. 

Operasjonen tar sikte på å minske størrelsen på kjønnsleppene og eventuelt utbedre sideforskjell. Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse og tar bare ca 45 minutter. Man kan reise hjem samme dag.

Relaterte tjenester
Klikk for for å se tilgjengelige behandlingssteder, priser, ventetider