FROSSEN SKULDER

Frossen skulder er betennelse i leddkapselen i skulderen som gir skuldersmerter og nedsatt bevegelighet i skulderleddet

Frozen shoulder (frossen skulder eller kapsulitt)

Frozen shoulder (frossen skulder eller kapsulitt) er en betennelsestilstand i leddkapselen som omgir skulderleddet. Betennelsen i leddkapselen skyldes ikke infeksjon med bakterier eller virus. Frossen skulder medfører at leddkapselen klistrer seg mot leddhodet i skulderen som gjør at bevegeligheten i skulderleddet blir betydelig redusert og man opplever også smerter i skulderen.

I de fleste tilfeller finner man ingen årsaker til frossen skulder, men hos enkelte oppstår tilstanden etter skade mot skulderleddet. 

Symptomene ved frossen skulder er skuldersmerter og nedsatt bevegelighet i skulderen

Symptomene ved frossen skulder innebærer gradvis utviklende smerter og økende stivhet i skulderleddet. Nedsatt bevegelighet kan påvirke daglige aktiviteter mens smertene i verste fall kan påvirke søvnkvaliteten om natten. 

Diagnosen stilles gjerne på bakgrunn av sykehistorie og klinisk undersøkelse. Ultralyd skulder og MR skulder kan være indisert ved usikkerhet omkring diagnosen.

Behandlingen ved frossen skulder er konservativ, kirurgi er sjelden indisert

Typisk varer tilstanden fra 1-3 år. Behandlingen er konservativ med fokus på å bevare bevegelsen i skulderleddet så lenge bevegelsen ikke fremprovoserer smerter. I noen tilfeller kan det være aktuelt med kortisoninjeksjon i skulderleddet. Fysioterapi har ikke vist gunstig effekt på frossen skulder.

Relaterte tjenester
Klikk for for å se tilgjengelige behandlingssteder, priser, ventetider