Del dette!

Fettransplantasjon  

Om fettransplantasjon 

Fettransplantasjon er kirurgiske inngrep hvor man henter fett fra en del av kroppen og flytter det til en annen del av kroppen.

Fettransplantasjon er hovedsakelig benyttet som kosmetisk behandling hvor man fjerner fettvev fra en del av kroppen som har "for mye" fettvev til en del av kroppen som har "for lite".

Fettransplantasjon innen kosmetisk plastisk kirurgi har blitt brukt i mange tiår og brukes til en rekke ulike behandlinger. Blant de vanligste områdene man transplanterer fett til er

Hvorfor fettransplantasjon (lipofilling)?

Fettet i kroppen har mange viktige funksjoner, men også en betydelig kosmetisk effekt. Riktig mengde fett under huden gir et glatt og spenstig utseende som forbindes med ungdommelighet. 

I tillegg til å gi et mer varig resultat enn ved bruk av fillere og et mer "naturlig" resultat enn ved bruk av kunstige proteser har fettransplantasjon eller lipofilling den fordelen at man får fjernet fett fra et område med "for mye" og satt inn fett på et område hvor man ønsker mer volum og spenstig utseende.

Fettet tas fra egen kropp gjennom spesielle nåler under lokalbedøvelse, men uten behov for narkose. Fettet behandles så på en speisell måte før det sprøytes inn i ønsket området. 

Hvem egner seg for fettransplantasjon?

Personer som er friske, fysisk og psykisk, og har tilstrekkelig mengde fettvev et annet sted på kroppen enn dit man vil tilføre fett egner seg godt til denne behandlingen. Spesielt personer som ønsker å fjerne fettvev fra et område med for mye fettvev og som samtidig ønsker å øke volumet et annet sted på kroppen for å oppnå mer harmoniske former, egner seg godt til denne behandlingen.

Hvor lenge varer effekten av fettransplantasjon?

Behandlingen med fettransplantasjon er i utgangspunktet vedvarende siden de aller fleste av fettcellene som injiseres til området som skal forstørres blir værende. Det transplanterte fettvevet er derimot, som resten av kroppens fettvev, påvirkelig av eventuelle vektendringer du måtte gjennomgå siden. Dersom du går ned i vekt vil volumet av det transplanterte fettvevet gå ned, og dersom du går opp i vekt vil volumet av det transplanterte fettet øke.

Alternativer til fettransplantasjon ved kosmetisk kirurgi

Ved kosmetisk kirurgi hvor man ønsker å endre kroppsfasong og kroppskonturer og glatte ut uønskede linjer og furer er fettransplantasjon en god metode. Fordelene med fettransplantasjon er at man benytter seg av eget kroppsvev, risikoen for avstøning og allergiske reaksjoner er derfor svært lav. I tillegg gir fettransplantasjonen en relativt permanent effekt.

Konturendring med fillere

Fillere som Restylane, Teosyal og Juvederm er mye benyttet ved samme problemstillinger som fettransplantasjon. Spesielt kan fillere være et godt alternativ ved behandling av ansiktet og leppe.

Fordelen med fillere er at behandlingen er midlertidig, dersom man ikke er helt fornøyd med resultatet eller dersom man endrer preferanse etter hvert, kan dette være en fordel. Det at effekten av fillere er midlertidig, vanligvis ca 6 måneder, er også en ulempe siden man må fornye behandlingen hvert halvår.

Konturendring med implantat

Kunstige implantater er mye brukt innen plastisk kirurgi, mest kjent er silikon i forbindelse med brystforstørrelse. Implantater brukes også som et alternativ til fettransplantasjon dersom man ønsker å endre konturen av rumpen (Brazilian butt lift) og ved konturendring av haken.

Fordelen med å bruke implantat er at resultatet er vedvarende, uansett om du går opp eller ned i vekt vil ikke implantatet endre seg. Ulempen er at man operer inn et fremmed materiale i kroppen og noen opplever derfor at kroppen reagerer mot implantatet.