ANSIKTSLØFT

Ansiktsløft eller facelift er en kosmetisk operasjon som løfter huden og bløtdelene i ansiktet for å glatte ut rynker og furer, gjøre huden strammere og få ansiktet til å se inntil flere tiår yngre ut. 

Hva er ansiktsløft (facelift)?

Det finnes flere metoder for ansiktsløftning. Vanlig ansiktsløftning innebærer behandling av de nedre 2/3 av ansiktet, altså fra øynene til og med halsen, men inkluderer ikke samtidig behandling øyelokk slik som behandling ved "full facelift".

Mange klinikker vil i tillegg til å stramme opp huden i ansiktsregionen samtidig stramme opp underliggende strukturer i ansiktet kalt SMAS (Superficial Muscular Aponeurotic System, det vil si platysma muskulaturen og dens tilheftning mot ansiktet). Enkelte klinikker utfører ansiktsløftning uten samtidig oppstramming av SMAS, men dette gir vanligvis et mindre varig resultat enn dersom man samtidig med hudløftet også løfter underliggende strukturer

Andre plastisk kirurgiske inngrep i ansiktsregionen

Hel ansiktløftning eller full facelift

Hel ansiktsløftning eller full facelift innebærer løftning av hele ansiktet, fra panne til hals og inkluderer da behandling av øyelokk, mellomansiktet (kinnregionen) og halsen. Man kan si at full ansiktsløftning er det samme som vanlig ansiktsløft + panneløft.

Panneløft 

Panneløft, også kalt øyenbrynsløft er et kosmetisk inngrep hvor kirurgen strammer opp og glatter opp hud og rynker i panneregionen og mellom øynene og heverhengende øyenbryn. Panneløft kombineres ofte med øyelokksplastikk i samme seanse. 

Mellomansiktsløft

Mellomansiktsløft er et mindre omfattende inngrep enn ansiktsløft. Ved mellomansiktsløft løfter og strammer man huden og bløtdelene i midterste delen av ansiktet, det vil si fra øynene og til og med kinnvev og munnviker. Mellomansiktsløft kan være et godt alternativ hos dem som har stram hud på halsen, men som er plaget med at kinnpartiet siger noe ned. 

Trådløft

Trådløft er et kosmetisk inngrep hvor huden i ansiktet strammes og løftes ved hjelp av tråder som stikkes inn gjennom små hull i huden. Kirurgen kan slik løfte og stramme huden til ønsket nivå og fester så enden av tråden i et godt festepunkt på innsiden av huden. Trådløft er et klart mindre inngrep enn ansiktsløftning hvor den som behandles kommer seg raskere, men også effekten av behandlingen og varigheten av resultatet er mindre.

Hvem egner seg til ansiktsløft?

Etter hvert som man blir eldre kommer det stadig flere rynker og løs hud både i ansiktet og på halsen. Ansiktet er svært sentralt i alle interaksjoner med andre mennesker og mange plages av at ansiktet ser eldre ut enn de selv føler seg. Ansiktsløftning kan gjøre at ansiktet ser inntil flere tiår yngre ut enn før behandlingen.

De aller beste kandidatene for ansiktsløftning er hos de hvor huden i ansiktet har begynt å henge eller synke nedover, men hvor huden fremdeles har bevart noe elastisitet. De fleste som behandles med ansiktsløftning er mellom 40 og 60 år, men det utføres også ansiktsløft på personer over 70 og 80 år med godt resultat.

Alle som skal gjennomgå plastisk kirurgi som ansiktsløft må ha god helse både fysisk og psykisk.

Det er avgjørende at man slutter å røyke minst inntil et par uker før operasjonen og til etter at operasjonsområdet er tilhelet. Dette skyldes at røyken reduserer kroppens evne til naturlig tilheling og vil øke risikoen for komplikasjoner ved behandlingen.

Hvordan foregår ansiktsløftning?

Ulike kirurger kan benytte seg av litt ulike fremgangsmåter ved ansiktsløftning, men i de fleste ansiktsløftninger vil inkludere følgende momenter:

  • Ansiktsløftning kan utføres med lokalbedøvelse, men de fleste kirurgene utfører behandlingen med lokal bedøvelse + lett narkose.
  • Kirurgen lager et kutt over hårfestet i bakre del av tinningregionen på begge sider. Dette kuttet forlenges gjerne rundt øret. 
  • Ved behov vil ansiktsmuskulaturen strammes.  I noen tilfeller fjernes eller tilføres fett dersom dette er nødvendig for godt resultat.
  • Overflødig hud fjernes
  • Gjenværende ud trekkes bakover og oppover og sys fast i ny posisjon hor huden er blitt strammere og man har korrigert for hengende hudområder.

Etter operasjonen

Ansiktsoperasjon er et relativt stort inngrep og det tar gjerne ca 2-4 uker før man kommer seg helt til hektene etter behandlingen. Det er derfor viktig at man har planlagt ferie fra jobben i noen uker etter inngrepet. Ansiktsoperasjon gir derimot ikke vanligvis noe særlig smerter etter operasjonen, etter et par dager er det uvanig at man plages av smerter.

Kirurgen har bandasjert operasjonsområdet for å unngå hevelse og blodansamling. Avhengig av hvilke inngrep som er gjort må bandasjen sitte på alt fra et par dager til 1-2 uker.

De første par dagene må du sitte mest mulig i ro og unngå unødig fysisk aktivitet. Man bør også unngå å dusje slik at bandasjen holder seg tørr. 

Det er svært viktig at man ikke røyker allerede noen uker før operasjonen og til behandlingsområdet er fullstendig tilhelet etter operasjonen.

Full effekt av ansitsløtningen kan i enkelte tilfeller ta inntil 6-9 måneder siden det tar tid før absolutt all hevelsen er gått tilbake.

Hva kan man forvente av resultatet ved ansiktsløftning?

Ansiktsløftning er en god metode for å stramme opp hengende hud i ansiktsregionen, og spesielt i halsregionen. Hos personer som fremdeles har bevart god elastisitet i huden og som har noe overflødig hud på halsen vil ansiktsløftningen kunne ha spesielt god effekt.

Operasjonen vil gjøre at man ser yngre ut og kan slik bedre selvfølelsen. Ansiktsløftet er derimot ikke egnet for å endre utseendet.

Det er viktig at man på forhånd diskuterer nøye med kirurgen hvilke resultater det er realistisk å oppnå ved ansiktsløftning, gjør man det blir de fleste godt fornøyd med resultatet.

Relaterte tjenester
Klikk for for å se tilgjengelige behandlingssteder, priser, ventetider