ANNONSE

Botox Porsgrunn

Botox er den aller vanligste kosmetiske behandlingen av rynker i ansiktet. Effekten av medisinen oppstår nærmest umiddelbart, har få eller ingen bivirkninger og varer ca. 4-6 måneder.

Medisinen virker ved å hemme signaloverføringen til muskulatur og til svettekjertler lokalt hvor den sprøytes inn. I tillegg til behandling av rynker, benyttes Botox mot hodepine og migrene, overdreven svette, tanngnissing og analfissur.

Botox
Illustrasjon: Botox
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Botox»

Hva er Botox?

Botox er en nervegift som produseres av bakterien som kalles Clostridium botulinum. Det finnes i alt syv ulike typer Botox, men det er hovedsakelig bare to av disse som brukes innen medisin. Nervegiften blokkerer nerveimpulsene både til muskulatur og til svettekjertler lokalt i kroppen der den blir sprøytet inn.

Avslappende effekt på muskulatur

Dersom man ønsker å få en muskel til å bli mindre anspendt, er Botox en svært nyttig metode for å oppnå dette. Nervegiften vil i løpet av få dager få muskulaturen til å bli avslappet (relaksert). Denne effekten benyttes for å glatte ut rynker i ansiktet, men også til å relaksere unødvendig stram eller anspendt muskulatur som gir helseplager som ved analfissur, skjeling og overaktiv blære.

Hemming av svettekjertler

Botox har en lammende effekt på svettekjertlene i kroppen. Ved å spøyte inn medisinen mot overaktive svettekjertler vil man oppnå en betydelig reduksjon av svetteproduksjonen lokalt. Denne effekten benyttes derfor hos personer som er plaget med at de svetter mye, en tilstand som også kalles for hyperhidrose.

Botox mot hodepine

Botox benyttes også til behandling av migrene og hodepine. Selv om det er vist at Botox kan hjelpe mot disse tilstandene, vet forskerne ikke helt hvordan medisinen oppnår denne effekten.

Botox mot rynker

Den aller vanligste kosmetiske behandlingen mot rynker i ansiktet er nettopp injeksjoner med Botox. Det er gjerne også rynkebehandling de aller fleste tenker på når de hører om Botox.

Hvilke rynker egner seg for behandling med Botox?

Botox egner seg aller best til behandling av milde til moderate rynker i ansiktet. Spesielt vil du kunne oppnå god effekt dersom du har det man kaller for dynamiske rynker, det vil si rynker i ansiktet som oppstår som følge av stramhet i ansiktsmuskulaturen. Mange velger også å kombinere Botox med andre behandlinger, spesielt med fillere.

Dersom du har et stort hudoverskudd og slapp hud, vil Botox ikke ha ønsket effekt. I så fall bør du heller vurdere behandlinger som strammer opp huden (som hudoppstramming med laser, ultralyd eller radiofrekvens og laser skin resurfacing. Ved store hudoverskudd er derimot plastiske operasjoner som ansiktsløft aller mest effektivt.

Det er hyppigst ansiktet og da spesielt rynker i pannen, linjer omkring øynene og rynker mellom øynene man ønsker å utbedre med Botox. I prinsippet kan man derimot behandle hvilken som helst del av huden. De mest vanlige rynkene å behandle er:

 • pannen
 • sinterynken
 • rundt øynene
 • på nesen
 • i munnvikene
 • løft av øyenbryn
 • gummy smile

Behandling av pannen

Pannemuskulaturen løfter pannen og bidrar samtidig til å holde øyelokkene oppe. Stramhet i muskulaturen kan derimot også bidra til økt rynkedannelse i pannen. Behandling med Botox kan ha en avslappende effekt på muskulaturen og bidra til å glatte ut rynker i pannen.

Behandling av sinterynken

Sinterynken, også kalt for glabella, er rynken som oppstår i huden mellom øynene. Sinterynken er faktisk den aller vanligste lokalisasjonen for botoxbehandling. Medisinen glatter ut huden mellom øynene og kan til en viss grad samtidig bidra til å heve øyelokkene. Behandling av sinterynken er også brukt til å behandle spenningshodepine og migrene.

Behandling av rynker rundt øynene

Rynker og linjer rundt øynene, også kalt for kråketær, kan glattes ut ved å injisere Botox i muskelen som omgir øyet (orbicularis oculi). For ønsket effekt settes vanligvis 3-6 injeksjoner i muskelen.

Løft av øyenbryn med Botox

Med økende alder og økt slapphet i huden opplever mange at øyenbrynene taper noe av sin elastisitet og får en tendens til å henge. Øyenbrynsløft kan utføres ved hjelp av operasjon. Dersom man har mindre uttalte plager, eller dersom man ikke ønsker operasjon, kan øyenbrynsløft med Botox være et godt alternativ.

Ved å behandle sinterynken på innsiden av øyet i tillegg til muskelen på utsiden av øyebrynet (som vanligvis drar øyebrynet nedover), oppnås en samlet effekt som bidrar til å løfte øyenbrynet.

Behandling av rynker på nesen

Små rynker og linjer på nesen kan glattes ut ved å behandle muskelen omkring nesen. Man setter da gjerne tre injeksjoner på hver side av nesen og ofte en på fremsiden.

(Tjenester / behandlinger)
Er Botox trygt?
Illustrasjon: Er Botox trygt?

Er Botox trygt?

Botox er brukt innen medisin allerede fra 1970-tallet og har vært godkjent for bruk mot rynker av FDA (Food and Drug Administration) i USA siden 1989. For å bli godkjent av FDA kreves både at metoden er tilstrekkelig trygg og at den har ønsket effekt, en FDA godkjenning er altså en kvalitetsindikator.

Ved riktig bruk er det faktisk svært få bivirkninger ved bruk av Botox. Det er derimot viktig at man får behandling hos helsepersonell som har god utdanning og erfaring innen bruk av denne metoden, for best mulig resultat.

Kan Botox motvirke aldring?

Den hudforyngende effekten man oppnår av botox oppstår først og fremst ved at medisinen har en avslappende effekt på muskulaturen som ligger direkte under. Avslappet muskulatur gjør at også huden utenpå muskelen blir mer avslappet og rynkene glattes ut.

Forskning har derimot vist at Botox behandlingen i tillegg også øker produksjonen av elastin, et protein i huden som er viktig for hudens elastisitet. Mengden elastin i huden avtar med økende alder. Faktisk er tap av dette proteinet en av årsakene til at aldrende hud er mindre elastisk og stram. Økt produksjon av elastin vil derfor kunne redusere aldringstegnene i huden i seg selv.

Kan du bli immun mot Botox?

Kroppen kan etter flere behandlinger begynne å produsere såkalte antistoffer mot Botox. Antistoffer er en viktig del av kroppens immunforsvar. Virus og andre stoffer som kroppen har laget antistoffer mot angripes og elimineres raskt dersom de kommer inn i kroppen.

Noen personer utvikler faktisk en slik immunitet mot Botox etter flere behandlinger. Risikoen er noe høyere dersom du bruker behandlingen hyppig og på flere områder i kroppen. Dersom du utvikler immunitet mot Botox kan man skifte til en annen type Botox medisin, som kroppen ikke har utviklet antistoffer mot.

Hvordan utføres Botox behandling mot rynker?
Illustrasjon: Hvordan utføres Botox behandling mot rynker?

Hvordan utføres Botox behandling mot rynker?

Selve behandlingen med Botox er rask og tar vanligvis bare noen få minutter, litt avhengig av hvor mange områder du ønsker behandling for.

Ofte utføres behandlingen av en kosmetisk sykepleier, det vil si en sykepleier som har spesialkursing og erfaring innen kosmetisk medisin.

Helsepersonellet sprøyter inn (injiserer) Botox med en tynn nål på strategiske områder i den delen av ansiktet som skal behandles. Du kan oppleve lettgradig ubehag akkurat når medisinen sprøytes inn, på samme måte som det kan svi litt når du får bedøvelse i huden, men de fleste beskriver denne følelsen mer eller mindre som et lite "myggstikk".

Hvilke bivirkninger kan man få av Botox behandlingen?

Bivirkninger av Botox er relativt uvanlig. Den vanligste bivirkningen er en midlertidig ømhet og rødhet i området som er behandlet. En mer sjelden bivirkning er hodepine som kan vare inntil 24 - 48 timer.

Noen opplever at øyelokkene kan bli litt "tunge" dersom man har behandlet pannen. Dette skyldes oftest at litt av Botox medisinen har spredd seg omkring i området hvor den ble injisert. Det er derfor viktig at man unngår å massere området som er blitt behandlet de første dagene, for å unngå at medisinen virker i et større område enn tiltenkt. Effekten er uansett midlertidig.

Vil botox redusere ansiktsmimikken?

Behandling med Botox er ansett som en trygg og sikker metode for behandling av rynker i ansiktet. Dette forutsetter derimot at medisinen settes i riktig dose og på riktig sted. Dersom du får for mye Botox i feil del av ansiktet, vil behandlingen kunne påvirke ansiktsmimikken.

Helsepersonellet som behandler deg med Botox er kosmetiske sykepleiere og leger og har både utdanning og erfaring innen metoden. De benytter små doser Botox på strategiske områder hvor man ønsker å redusere rynkene, slik behandling vil ikke påvirke ansiktsmimikken i betydelig grad. Effekten av Botox er dessuten midlertidig og går over etter ca. 4-6 måneder.

Hvor raskt merker man effekt av behandlingen?

Nervegiften i Botox reduserer signaloverføringen til muskulaturen som ble behandlet. Det tar vanligvis ca 2-4 dager fra injeksjonen til du begynner å merke effekt i form av glattere hud og reduserte rynker. Full effekt av behandlingen oppnår du først etter 1-2 uker.

Hvor lenge varer Botox behandlingen?

Det varierer noe hvor lenge effekten av Botox varer, men i gjennomsnitt kan du regne med at resultatet vedvarer ca. 4-6 måneder ved første behandling. Om du ønsker en vedvarende effekt, må du derfor gjenta behandlingen med visse mellomrom. Ofte vil du derimot kunne øke intervallet mellom hver behandling etter hvert, det vil si at effekten varer lengre for hver behandling.

At effekten av Botox er midlertidig kan ses på både som en fordel og en ulempe. Dersom du er fornøyd med resultatet er det litt synd at du må gjenta behandlingen. Om du derimot ikke synes resultatet var så bra som du hadde håpet, vil det være en trøst at effekten går over av seg selv etter 4-6 måneder.

Alternativer til Botox mot rynker

Det finnes i dag en rekke kosmetiske skjønnhetsbehandlinger som reduserer rynker i ansiktet og andre steder på kroppen. Mange av disse er gode alternativer til Botox, men kan også benyttes i kombinasjon for best mulig resultat.

Blant de mest populære behandlingene for å oppnå glattere, mer ungdommelig hud er:

 • Fillere. Fillere som blant annet Restylane, Teosyal og Juvederm gjennoppretter hudens fuktighet og volum gjennom tilførsel av naturlige vannbindende molekyler (som hyaluronsyre). Fillere kan benyttes alene, men har også god effekt i kombinasjon med Botox.
 • Kjemisk peeling. Kjemisk peeling fjerner det ytterste hudlaget og stimulerer samtidig til økt produksjon av bindevevsproteiner dypere i huden. Samlet effekt er en glattere og strammere hud.
 • Laserbehandling (skin resurfacing). Laserbehandling er en av de mest effektive kosmetiske hudbehandlingene på markedet, ved siden av operasjon. Laseren behandler hudoverflaten ved såkalt skin resurfacing, og gir i tillegg til en hudoppstrammende effekt gjennom å stimulere til økt bindevevsproduksjon i dypere hudlag.
 • Microneedling. Ved microneedling dannes mange mikroskopiske små sårfalter i huden som stimulerer huden til å reparere og fornye seg selv. I tillegg økes produksjonen av bindevevsproteiner som øker hudens elastisitet.
 • Plastisk kirurgi. Ingen annen behandling har like stor effekt som plastiske operasjoner. Dersom du har store, dype rynker, og spesielt dersom du har stort hudoverskudd med hengende og slapp hud, er gjerne operasjon som ansiktsløft, halsløft etc. den best egnede behandlingen.

Mer om historien til Botox

Botox ble først ble beskrevet allerede i 1817. Det tok en del år før Botox ble brukt innen medisin, første gang dette ble registrert var i 1970.

Botox ble først brukt til å redusere spenninger i overaktiv eller spastisk muskulatur. Man oppdaget etter hvert at medisinen samtidig glattet ut rynker og linjer i ansiktet til dem som ble behandlet. I dag er behandling av rynker det mest kjendte og mest anvendte området for Botox.

Andre behandlingsområder hvor man benytter Botox

Botox er den aller vanligste kosmetiske behandlingen mot rynker i ansiktet, og det er nettopp rynkebehandling de fleste automatisk tenker på når de hører om denne medisinen.

Likevel finnes det faktisk en rekke andre tilstander som behandles med Botox. Noen av de vanligste årsakene (indikasjonene) for bruk av Botox foruten innen kosmetisk medisin, er behandling av:

 • Overdreven svette
 • Migrene og hodepine
 • Tanngnissing og muskelspenning
 • Analfissur
 • Overaktiv blære
 • Skjeling

Under finner du mer informasjon om disse tilstandene og hvordan Botox kan være til hjelp.

(Tjenester / behandlinger)

Botox mot overdreven svette

Botox er en effektiv behandling for deg som opplever at du er plaget med overdreven svetting, også kalt hyperhidrose. Spesielt er metoden egnet ved overdreven svetting i armhuler, hender, føtter, lysker og i pannen.

Behandlingen gjøres ved å injisere Botox direkte inn i området hvor du er plaget med svette. Vanligvis settes 10-30 stikk gjennom huden og inn mot svettekjertlene, etter at du har fått lokalbedøvelse. Botox hemmer overføringen av nerveimpulser til svettekjertlene som gjør at de slutter å produsere svette.

Som ved behandling mot rynker, er effekten midlertidig og går ut etter ca 4-6 måneder.

(Tjenester / behandlinger)

Botox mot migrene og hodepine

Man oppdaget på 1990 tallet at mange pasienter som fikk Botox behandling av andre årsaker enn hodepine og migrene, kunne rapportere om at de ble mindre plaget av hodepine. Etter denne oppdagelsen er det gjort flere undersøkelser for å finne ut i hvilken grad Botox hjelper mot hodepine, og hvorfor behandlingen skulle hjelpe.

Så langt har man ikke klart å finne den eksakte årsaken til at Botox hjelper mot visse typer hodepine, men man antar at effekten skyldes påvirkning av en nervebane som kalles det trigeminovaskulære systemet.

Per i dag mener man at Botox har effekt først og fremst hos dem som er rammet av kronisk migrene, mens effekten på andre typer hodepine er noe mer usikker.

(Tjenester / behandlinger)

Botox mot tanngnissing og muskelspenning

Mange plages av tanngnissing om natten og spendt muskulatur i kjeveområdet. Tanngnissing og spent kjevemuskulatur kan over tid medføre plager som tannskade og hodepine.

Ved hjelp av Botox kan man få kjevemuskulaturen til å slappe av og slik redusere tanngnissing og anspentheten i tyggemusklene.

(Tjenester / behandlinger)

Botox mot overaktiv blære og ved behandling av analfissur

Personer som er plaget med at blæremuskelen er overaktiv opplever at blæren trekker seg sammen på andre tidspunkt enn når man skal late vannet. I noen tilfeller kan det være aktuelt med Botox for å gjøre blæremuskelen mindre overaktiv og dermed gi reduserte vannlatingsplager.

Analfissur er en tilstand hvor det er oppstått et sår eller en rift i endetarmen. I noen tilfeller kan det være vanskelig å få såret til å gro, tildels som følge av at muskulaturen i endetarmen trekker seg sammen og blir anspendt. I slike tilfeller kan botox injeksjon i muskulaturen hjelpe sårtilhelingen.

(Tjenester / behandlinger)

Botox mot skjeling

Skjeling er en tilstand hvor øynene ikke er rettet mot samme punkt og derfor ser på forskjellige deler av omverdenen. Det er viktig å behandle skjeling i tidlig alder, slik at tilstanden ikke påvirker evnen til å utvikle normalt samsyn (hjernens evne til å smelte sammen sanseinntrykkene fra begge øynene til ett bilde.

Ved skjeling kan behandling av øyemuskulaturen med botox bidra til å opphøre skjelingen. Behandlingen varer gjerne 4-6 måneder og kan gjentas om nødvendig. Ofte utføres behandlingen som en del av planleggingen før eventuell operasjon.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE