MR tynntarm

*) Kun tilgjengelig ved refusjon og henvisning fra lege.

MR tynntarm gjøres ved utredning og oppfølgning av Crohns sykdom.

Crohns sykdom er en kronisk betennelsestilstand som kan affiserer tarmsystemet. 

Hvorfor MR tynntarm?

MR tynntarm er en MR undersøkelse designet for best mulig kunne fremstille sykdom i tynntarmen. MR tynntarm gjøres gjerne med intravenøs kontrast for bedre å fremstille områder med betennelse.

MR tynntarm gjøres i all hovedsak for å utrede magesmerter og plager i magen som kan gi mistanke om Crohns sykdom. MR tynntarm brukes også til oppfølgning av pasienter med Crohns sykdom for å vurdere utbredelsen av betennelsesforandringene i tynntarmen og å påvise eventuelle komplikasjoner som abscess dannelse og fistel dannelse.

MR tynntarm kan også påvise kreft i tynntarmen, men dette er en sjelden tilstand.

MR tynntarm gjøres ved utredning og kontroll av Crohns sykdom

Crohns sykdom er en betennelsestilstand i tarmsystemet som kan affisere alle områder av tarmsystemet fra munnhulen til endetarmen. Betennelsen ved Crohns sykdom er ikke forårsaket av bakterier eller virus, men er en autoimmun betennelse hvor kroppen angriper seg selv.

Symptomene ved Crohns sykdom er magesmerter og diare som kommer og går

Symptomene ved Crohns sykdom er typisk plager som kommer og går i perioder. Vanlige plager er magesmerter, diare og avføring med slim og puss. Noen opplever også blod i avføring, ved betydelige blødninger kan man få lav blodprosent.

MR tynntarm kan bidra til å stille diagnosen Crohns sykdom

Diagnosen Crohns sykdom stilles på bakgrunn av sykehistorie, blodprøver og bildediagnostikk eller koloskopi. Bildediagnostikk som MR tynntarm og ultralyd tarm kan være nyttig ved usikker diagnose eller ved kontroll av sykdommen.

Ved endoskopisk undersøkelse kan legen undersøke tarmsystemet fra innsiden. Ved gastroskopi kan man undersøke spiserøret, magesekken og den aller første delen av tynntarmen (tolvfingertarmen). Ved koloskopi kan man undersøke tykktarmen og den aller siste delen av tynntarmen (terminale ileum). Den største delen av tynntarmen er derimot ikke tilgjengelig ved endoskopi. Dersom sykdom som Crohns rammer denne delen av tynntarmen må man stille diagnosen på bakgrunn av undersøkelser som MR tynntarm, ultralyd av tarmen og andre spesialiserte undersøkelser.

MR er en nøyaktig undersøkelse av tynntarmen. Også ultralyd av tarmen er en god undersøkelse, men er i større grad avhengig av den som utfører ultralyd undersøkelsen.

Andre sykdommer som gir plager som kan minne om Crohns sykdom er blant annet

  • Irritabel tarm
  • Ulcerøs kolitt
  • Kreft i magen
  • Tarmkreft

Behandling ved Crohns sykdom

Behandlingen innebærer smertestillende medisiner, sikre tilstrekkelig næringsopptak i tarmen og i noen tilfeller immunhemmende legemidler for å dempe sykdommen. I sjeldne tilfeller kan det være indisert å fjerne deler av betente tarmsegmenter.

Crohns sykdom er en kronisk betennelsessykdom. Mange kan ha lange perioder uten symptomer, men også de med vedvarende plager kan ha bedre perioder, spesielt med behandling.

Mer om MR undersøkelse

Nikola Tesla fra Ungarn oppdaget det roterende magnetfeltet i 1882. I 1956 ble enheten Tesla tilegnet styrken på et magnetfelt. I 1937 oppdaget Isidor Rabi at atomkjernene kan absorbre og sende ut radiobølger når de utsettes for tilstrekkelig sterke magnetfelt. I 1973 ble den første MR undersøkelsen utført på et menneske, undersøkelsen tok nærmere 5 timer.

MR maskinen bruker magnetfelt og radiobølger for å fremstille vevene i kroppen

MR er en forkortelse for magnetisk resonans. MR er en bildediagnostisk undersøkelse som danner detaljerte bilder av kroppen ved hjelp av kraftige magnetfelt og radiobølger. MR maskinen gjør dette ved å utsette kroppen for kraftige magnetfelt (1,5 Tesla og 3 Tesla er mest brukt i dagens medisin) og å måle radiobølgene utsendt fra atomkjernene i kroppen. MR maskinen benytter altså ikke røntgenstråler, i motsetning til ved røntgen undersøkelser og CT undersøkelser. Det er ikke påvist skadelig effekt av MR undersøkelse.

MR undersøkelser er en svært nyttig undersøkelse og benyttes i økende grad innen medisin i alt fra utredning av slitasjegikt og leddbetennelse i ledd til undersøkelse av nakke og rygg for å påvise blant annet prolaps ved isjas smerter til undersøkelse av hjernen og diagnostikk av hjerneslag og hjernesvulst.

MR undersøkelsen gir svært mye informasjon om vevene og organene i kroppen

MR er i mange tilfeller den undersøkelsen som gir mest nøyaktig informasjon spesielt ved undersøkelse av bløtdeler og organer i kroppen.

Ulemper ved MR undersøkelse

Ulempene ved MR undersøkelsen er at selve undersøkelsen gjerne tar litt lang tid, fra 20 minutter til 1 time, at pasienten må ligge helt stille ved undersøkelsen og at enkelte kan oppleve klaustrofobisk følelse siden man ligger inne i MR trommelen under undersøkelsen. Personer som har operert inn metaller i kroppen som enkelte gamle proteser og noen typer pacemakere er ikke kompatible med MR undersøkelse. I tillegg er tilgjengeligheten på MR undersøkelser lavere enn de fleste andre bildediagnostiske undersøkelser.

Relaterte tjenester

Privat allmennlege, konsultasjon Ultralyd tarm, Røntgenlege CT abdomen med kontrast MR abdomen
MR undersøkelse