MR skulder

*) Kun tilgjengelig ved refusjon og henvisning fra lege.

MR skulder er i mange tilfeller den beste bilde undersøkelsen av skulderen.

MR skulder gir svært god fremstilling av bløtdelene i skulderregionen som musklaturen som hodler skulderleddet på plass, leddleppen og slimposene i skulderregionen. 

Hvorfor MR av skulderen?

MR av skulderen er den beste bilde undersøkelsen av skulderen. MR fremstiller alle delene av skulderen godt, inkludert senene og slimposene i skulderen, leddbrusken, leddleppene og skjelettet i skulderen.

Skuldersmerter er svært vanlig forekommende, og med noen unntak er behandlingen oftest avlastning, opptrening, smertestillende medisiner og eventuelt betennelsesdempende kortison sprøyte. Dette betyr at det ikke alltid er nyttig med MR av skulderen, til tross for at man har skuldersmerter.

MR skulder er nyttig dersom MR resultatet endrer behandlingen

Ved akutt skade av skulderen vil røntgen skulder ofte være tilstrekkelig for å se etter brudd. Ved akutte eller vedvarende skuldersmerter uten kjent skade vil ultralyd skulder ofte gi mye informasjon om årsaken til skulderplagene. MR av skulderen gir derimot noe mer informasjon enn både røntgen og ultralyd av skulderen.

MR av skulderen kan være nyttig ved vedvarende smerter i skulderen, spesielt dersom man vurderer å operere skulderen som følge av dine plager.

MR av skulderen kan gi nyttig informasjon ved tranghet i skulderleddet (impingement), skade på rotator cuffen (rotator cuff ruptur) og skade på leddleppen (labrum).

MR undersøkelse av skulderen gjøres gjerne uten intravenøs kontrast (kontrast i blodårene), men gjøres i sjeldnere tilfeller med kontrast i selve leddet (se mr artografi).

Hva skyldes skuldersmerter og hvordan behandler man dem?

Skuldersmerter er noe som rammer en svært stor del av befolkninger. Dette kommer til dels av at skulderleddet er det mest bevegelige leddet i kroppen, dette medfører større belastning på strukturene som stabiliserer skulderleddet.

Selve skulderleddet stabiliseres i stor grad av muskulatur omkring skulderleddet, nemlig rotator cuffen. Rotator cuffen består av fire muskler som holder skulderleddet på plass. Rotator cuffen er deimot utsatt for skade, betennelse og forkalkninger, dette medfører ofte smerter i skulderleddet.

Vanlige årsaker til skuldersmerter

  • Betennelse i senene i rotator cuffen (tendinitt / tendinose)
  • Betennelse i slimposene omkring skulderleddet (bursitt)
  • Frozen shoulder (betennelse i leddkapselen til skulderen)
  • Slitasjegikt i skulderleddet eller leddet mellom skulderbuen og kragebeinet (AC leddet)
  • Reumatiske sykdommer som leddgikt
  • Trange forhold mellom skulderbuen og overarmen (impingement)

Kun ved enkelte problemstillinger som ved tranghet i skulderleddet (impingement) eller ved skade eller avrivning på rotator cuffen hos yngre personer, vil operasjon av skulderen være den beste behandlingen.

I de fleste tilfeller vil behandlingen innebære avlastning av skulderen, opptrening av muskulaturen som stabiliserer skulderleddet, smertestillende behandling og eventuelt kortison sprøyte som har en betennelsesdempende effekt.

Mer om MR undersøkelse

Nikola Tesla fra Ungarn oppdaget det roterende magnetfeltet i 1882. I 1956 ble enheten Tesla tilegnet styrken på et magnetfelt. I 1937 oppdaget Isidor Rabi at atomkjernene kan absorbre og sende ut radiobølger når de utsettes for tilstrekkelig sterke magnetfelt. I 1973 ble den første MR undersøkelsen utført på et menneske, undersøkelsen tok nærmere 5 timer.

MR maskinen bruker magnetfelt og radiobølger for å fremstille vevene i kroppen

MR er en forkortelse for magnetisk resonans. MR er en bildediagnostisk undersøkelse som danner detaljerte bilder av kroppen ved hjelp av kraftige magnetfelt og radiobølger. MR maskinen gjør dette ved å utsette kroppen for kraftige magnetfelt (1,5 Tesla og 3 Tesla er mest brukt i dagens medisin) og å måle radiobølgene utsendt fra atomkjernene i kroppen. MR maskinen benytter altså ikke røntgenstråler, i motsetning til ved røntgen undersøkelser og CT undersøkelser. Det er ikke påvist skadelig effekt av MR undersøkelse.

MR undersøkelser er en svært nyttig undersøkelse og benyttes i økende grad innen medisin i alt fra utredning av slitasjegikt og leddbetennelse i ledd til undersøkelse av nakke og rygg for å påvise blant annet prolaps ved isjas smerter til undersøkelse av hjernen og diagnostikk av hjerneslag og hjernesvulst.

MR undersøkelsen gir svært mye informasjon om vevene og organene i kroppen

MR er i mange tilfeller den undersøkelsen som gir mest nøyaktig informasjon spesielt ved undersøkelse av bløtdeler og organer i kroppen.

Ulemper ved MR undersøkelse

Ulempene ved MR undersøkelsen er at selve undersøkelsen gjerne tar litt lang tid, fra 20 minutter til 1 time, at pasienten må ligge helt stille ved undersøkelsen og at enkelte kan oppleve klaustrofobisk følelse siden man ligger inne i MR trommelen under undersøkelsen. Personer som har operert inn metaller i kroppen som enkelte gamle proteser og noen typer pacemakere er ikke kompatible med MR undersøkelse. I tillegg er tilgjengeligheten på MR undersøkelser lavere enn de fleste andre bildediagnostiske undersøkelser.

Relaterte tjenester

Diagnostisk ultralyd, Fysioterapi Diagnostisk ultralyd, Kiropraktor Fysioterapi, første konsultasjon Kiropraktor, første konsultasjon Privat allmennlege, konsultasjon Ultralyd skulder, Røntgenlege CT skulder CT skulder med kontrast MR skulder med kontrast Røntgen skulder
MR undersøkelse