MR kne

*) Kun tilgjengelig ved refusjon og henvisning fra lege.

MR kne er den beste bilde undersøkelsen for fremstilling av kneleddet.

MR kne er spesielt egnet til å påvise sykdom og skade i menisk, korsbånd og brusken, men er også et nyttig supplement til røntgen kne og CT kne for fremstilling av skjelettet i kneleddet. 

MR kne erstatter i mange tilfeller artroskopi

Hvorfor MR kne?

Ved smerter eller skade i kneet er vanlig undersøkelse hos lege eller annet helsepersonell som fysioterapeut eller kiropraktor nødvendig for å finne omfanget av sykdomstilstanden.

I mange tilfeller vil helsepersonellet anbefale videre utredning med bildediagnostikk, gjerne da røntgen kne eller MR kne. Røntgen av kneet vil kunne avsløre slitasjegikt (artrose) i kneet i de fleste tilfeller, men kan ikke si noe om tilstanden til menisker og korsbånd.

MR kan fremstille nærmest alle strukturene i kneleddet, og si noe om det er skade, betennelse eller slitasjeforandringer i disse strukturene. Spesielt er MR av kneet den beste bilde undersøkelsen for å fremstille korsbånd, brusk, leddbånd og meniskene i kneleddet.

MR kne kan erstatte kameraundersøkelse (artroskopi) i mange tilfeller

I noen tilfeller vil kirurgen (ortopeden) heller gå inn i kneet med kamera, en prosedyre som kalles artroskopi. MR av kneet vil derimot i mange tilfeller være tilstrekkelig for en fullgod vurdering av kneet, uten at man trenger å gå inn i selve kneet med kamera undersøkelse.

Vanlige indikasjoner for MR av kneet:

 • Mistanke om menisk skade
 • Mistanke om skade på korsbånd
 • Utrede knesmerter som ikke lar seg forklare ved vanlig røntgen
 • Osteokondritis dissdecans
 • Infeksjon i kneleddet (septrisk artritt og osteomyelitt)
 • Betennelse i kneleddet (artritt)
 • Utredning av smerter i et kne som allerede er operert (kan være aktuelt med MR artrografi)
 • Svulster i kneet (sjelden)

Andre tilstander som kan påvises ved MR kne 

 • Bakers Cyste
 • Schlatters
 • Jumpers knee (hoppekne)
 • Slimposebetennelse (bursitt)
 • Avaskulær nekrose
 • Tretthetsbrudd

Mer om kneleddet

Kneleddet er leddet mellom lårbeinet (femur) og leddbeinet (tibia). På fremsiden av kneleddet finner man kneskjellet (patella). Inne i leddet ligger meniskene som er støtdempene bruskskiver. Korsbåndene er i tillegg til leddkapsel og muskulatur med å stabilisere kneleddet.

MR ved artrose i kneet

Artrose i kneet, også kalt gonartrose, er en av de vanligste årsakene til knesmerter, spesielt hos personer eldre enn 30-40 år. Såkalte slitasjeforandringer i kneet som skade på leddbrusken (den glatte bindevevshinnen som "smører leddene") og på meniskene (støtputene i kneleddet) rammer en av ti personer over 50 år. 

Symptomene ved artrose i kneet er vanligvis smerter i kneet som i tidlig fase oppstår mest ved start av aktivitet som gange, men ved utalt artrose også kan gi smerte om natten. Ved betydelige forandringer kan bevegeligheten i kneleddet bli nedsatt.

Diagnosne stilles på bakgrunn av sykehistorie, klinisk undersøkelse og røntgen kne. I noen tilfeller vil ikke pasienten sine plager nødvendigvis passe med hva røntgenbildene viser, i slike tilfeller kan MR av kneet gi nyttig tilleggsinformasjon for å avklare hva knesmertene skyldes.

Behandlingen av artrose i kneleddet er å redusre belastningen ved vektreduksjon, tilpasse skotøy, trene lårmuskulatur som stabiliserer kneleddet og smertestillende behandling. I noen tilfeller er det nødvendig med operasjon hvor man får satt inn protese i kneet (kneleddsprotese). 

MR undersøkelse er svært nyttig i dagens medisin og brukes i stadig større omfang innen diagnostikk, utredning og oppfølgning

Nikola Tesla fra Ungarn oppdaget det roterende magnetfeltet i 1882. I 1956 ble enheten Tesla tilegnet styrken på et magnetfelt. I 1937 oppdaget Isidor Rabi at atomkjernene kan absorbre og sende ut radiobølger når de utsettes for tilstrekkelig sterke magnetfelt. I 1973 ble den første MR undersøkelsen utført på et menneske, undersøkelsen tok nærmere 5 timer.

MR maskinen bruker magnetfelt og radiobølger for å fremstille vevene i kroppen

MR er en forkortelse for magnetisk resonans. MR er en bildediagnostisk undersøkelse som danner detaljerte bilder av kroppen ved hjelp av kraftige magnetfelt og radiobølger. MR maskinen gjør dette ved å utsette kroppen for kraftige magnetfelt (1,5 Tesla og 3 Tesla er mest brukt i dagens medisin) og å måle radiobølgene utsendt fra atomkjernene i kroppen. MR maskinen benytter altså ikke røntgenstråler, i motsetning til ved røntgen undersøkelser og CT undersøkelser. Det er ikke påvist skadelig effekt av MR undersøkelse.

MR undersøkelser er en svært nyttig undersøkelse og benyttes i økende grad innen medisin i alt fra utredning av slitasjegikt og leddbetennelse i ledd til undersøkelse av nakke og rygg for å påvise blant annet prolaps ved isjas smerter til undersøkelse av hjernen og diagnostikk av hjerneslag og hjernesvulst.

MR undersøkelsen gir svært mye informasjon om vevene og organene i kroppen

MR er i mange tilfeller den undersøkelsen som gir mest nøyaktig informasjon spesielt ved undersøkelse av bløtdeler og organer i kroppen.

Ulempene ved MR undersøkelse

Ulempene ved MR undersøkelsen er at selve undersøkelsen gjerne tar litt lang tid, fra 20 minutter til 1 time, at pasienten må ligge helt stille ved undersøkelsen og at enkelte kan oppleve klaustrofobisk følelse siden man ligger inne i MR trommelen under undersøkelsen. Personer som har operert inn metaller i kroppen som enkelte gamle proteser og noen typer pacemakere er ikke kompatible med MR undersøkelse. I tillegg er tilgjengeligheten på MR undersøkelser lavere enn de fleste andre bildediagnostiske undersøkelser.

Relaterte tjenester

Fysioterapi, første konsultasjon Kiropraktor, første konsultasjon Privat allmennlege, konsultasjon Ultralyd kne, Røntgenlege CT kne CT kne med kontrast MR kne med kontrast Røntgen kne
MR undersøkelse