MR hjerte

*) Kun tilgjengelig ved refusjon og henvisning fra lege.

MR hjerte er en svært god undersøkelse for vurdering av både hjerte muskulaturen, aorta (hovedpulsåren utgående fra hjertet) og hjertesekken (perikard).

MR av hjertet er en nyttig undersøkelse som et supplement i utvalgte tilfeller ved mistanke om hjertesykdom.

Hvofor MR hjerte?

Fremstille hjerte muskulaturen

MR hjerte er en MR undersøkelse som er utviklet først og fremst for fremstilling av hjertemuskulaturen. Frem til nå er CT hjerte og koronar angiografi undersøkelsene som benyttes for utredning av trange karansarterier mens ultralyd hjerte er den mest brukte undersøkelsen for å vurdere klaffesykdom og hjertets funksjon og størrelse.

Påvise og vurdere utvidelse og rifter i hovedpulsåren (aorta)

MR hjerte er også en nyttig undersøkelse for fremstilling av komplekse aneurismer (utvidelser) av hovedpulsåren (aorta) og rifter i hovedpulsåren (aorta disseksjon). Aorta disseksjone er en tilstand hvor det dannes en rift inne i blodåreveggen hvor blod samler seg inne i veggen av blodåren. 

Påvise sykdom i hjertesekken (perikard)

Hjertesekken eller perikard kan rammes av betennelse, infeksjon og bindevevsdannelse. Noen er født uten perikard. MR hjerte er svært god for fremstilling av perikard og vurdering med tanke på betennelse og bindevevsdannelse.

MR hjerte gir verdifull informasjon hos pasienter med brystsmerter og etter gjennomgått hjerteinfarkt

MR hjerte får en stadig større rolle innen utredning av pasienter med mistenkt eller påvist iskemisk hjertesykdom som hjerteinfarkt.

MR hjerte med kontrast kan fremstille arrvev etter gjennomgått infarkt, dette gir informasjon om hjertets gjenværende funksjon etter gjennomgått hjerteinfarkt. 

Flere studier har også vist at MR hos pasienter som innlegges på sykehus grunnet brystsmerter som ikke har trange kransarterier kan påvise alvorlig sykdom som myokarditt (betennelse i hjertemuskulaturen) og perikarditt (betennelse i hjertesekken). MR hjerte er likevel ikke spesielt utbredt i Norge grunnet manglende kapasitet og kompetanse.

Mer om MR undersøkelse

Nikola Tesla fra Ungarn oppdaget det roterende magnetfeltet i 1882. I 1956 ble enheten Tesla tilegnet styrken på et magnetfelt. I 1937 oppdaget Isidor Rabi at atomkjernene kan absorbre og sende ut radiobølger når de utsettes for tilstrekkelig sterke magnetfelt. I 1973 ble den første MR undersøkelsen utført på et menneske, undersøkelsen tok nærmere 5 timer.

MR maskinen bruker magnetfelt og radiobølger for å fremstille vevene i kroppen

MR er en forkortelse for magnetisk resonans. MR er en bildediagnostisk undersøkelse som danner detaljerte bilder av kroppen ved hjelp av kraftige magnetfelt og radiobølger. MR maskinen gjør dette ved å utsette kroppen for kraftige magnetfelt (1,5 Tesla og 3 Tesla er mest brukt i dagens medisin) og å måle radiobølgene utsendt fra atomkjernene i kroppen. MR maskinen benytter altså ikke røntgenstråler, i motsetning til ved røntgen undersøkelser og CT undersøkelser. Det er ikke påvist skadelig effekt av MR undersøkelse.

MR undersøkelser er en svært nyttig undersøkelse og benyttes i økende grad innen medisin i alt fra utredning av slitasjegikt og leddbetennelse i ledd til undersøkelse av nakke og rygg for å påvise blant annet prolaps ved isjas smerter til undersøkelse av hjernen og diagnostikk av hjerneslag og hjernesvulst.

MR undersøkelsen gir svært mye informasjon om vevene og organene i kroppen

MR er i mange tilfeller den undersøkelsen som gir mest nøyaktig informasjon spesielt ved undersøkelse av bløtdeler og organer i kroppen.

Ulemper ved MR undersøkelse

Ulempene ved MR undersøkelsen er at selve undersøkelsen gjerne tar litt lang tid, fra 20 minutter til 1 time, at pasienten må ligge helt stille ved undersøkelsen og at enkelte kan oppleve klaustrofobisk følelse siden man ligger inne i MR trommelen under undersøkelsen. Personer som har operert inn metaller i kroppen som enkelte gamle proteser og noen typer pacemakere er ikke kompatible med MR undersøkelse. I tillegg er tilgjengeligheten på MR undersøkelser lavere enn de fleste andre bildediagnostiske undersøkelser.

Relaterte tjenester

Privat allmennlege, konsultasjon CT hjerte
MR undersøkelse