MR angiografi uten kontrast

*) Kun tilgjengelig ved refusjon og henvisning fra lege.

MR angiografi uten kontrast kan påvise trange og tette blodårer som gir dårlig blodforsyning til organene disse blodårene forsyner.

MR angiografi uten kontrast er mest brukt til fremstilling av blodårene i hjernen.

MR angiografi kan påvise aneurisme som kan gi blødning i hodet

Aneurisme er en fokal utvidelse av et blodkar. Aneurisme på blodkar inne i hodet forekommer hos ca 0,2 - 6 % av befolkningen. Et utvidet blodkar eller aneurisme har økt risiko for å blø.

Ved blødning fra et aneurisme inne i hodet vil blødningen ofte oppstå i hjernehinnene og være en såkalt subaraknoidal blødning (SAH).

MR TOF angiografi kan påvise og utelukke aneurisme intrakranielt (inne i hodet) med stor nøyaktighet.

For mer informasjon om MR angiografi se MR angiografi med kontrast.

Mer om MR undersøkelse

Nikola Tesla fra Ungarn oppdaget det roterende magnetfeltet i 1882. I 1956 ble enheten Tesla tilegnet styrken på et magnetfelt. I 1937 oppdaget Isidor Rabi at atomkjernene kan absorbre og sende ut radiobølger når de utsettes for tilstrekkelig sterke magnetfelt. I 1973 ble den første MR undersøkelsen utført på et menneske, undersøkelsen tok nærmere 5 timer.

MR maskinen bruker magnetfelt og radiobølger for å fremstille vevene i kroppen

MR er en forkortelse for magnetisk resonans. MR er en bildediagnostisk undersøkelse som danner detaljerte bilder av kroppen ved hjelp av kraftige magnetfelt og radiobølger. MR maskinen gjør dette ved å utsette kroppen for kraftige magnetfelt (1,5 Tesla og 3 Tesla er mest brukt i dagens medisin) og å måle radiobølgene utsendt fra atomkjernene i kroppen. MR maskinen benytter altså ikke røntgenstråler, i motsetning til ved røntgen undersøkelser og CT undersøkelser. Det er ikke påvist skadelig effekt av MR undersøkelse.

MR undersøkelser er en svært nyttig undersøkelse og benyttes i økende grad innen medisin i alt fra utredning av slitasjegikt og leddbetennelse i ledd til undersøkelse av nakke og rygg for å påvise blant annet prolaps ved isjas smerter til undersøkelse av hjernen og diagnostikk av hjerneslag og hjernesvulst.

MR undersøkelsen gir svært mye informasjon om vevene og organene i kroppen

MR er i mange tilfeller den undersøkelsen som gir mest nøyaktig informasjon spesielt ved undersøkelse av bløtdeler og organer i kroppen.

Ulemper ved MR undersøkelse

Ulempene ved MR undersøkelsen er at selve undersøkelsen gjerne tar litt lang tid, fra 20 minutter til 1 time, at pasienten må ligge helt stille ved undersøkelsen og at enkelte kan oppleve klaustrofobisk følelse siden man ligger inne i MR trommelen under undersøkelsen. Personer som har operert inn metaller i kroppen som enkelte gamle proteser og noen typer pacemakere er ikke kompatible med MR undersøkelse. I tillegg er tilgjengeligheten på MR undersøkelser lavere enn de fleste andre bildediagnostiske undersøkelser.

Relaterte tjenester

Privat allmennlege, konsultasjon Ultralyd arterier fot, Røntgenlege CT angiografi (blodårer) CT hjerte CT kalsiumscore MR angiografi med kontrast Ultralyd halspulsårer, Røntgenlege
MR undersøkelse