CT hals

*) Kun tilgjengelig ved refusjon og henvisning fra lege.

CT hals er en god undersøkelse for å vurdere omfanget av struma, ved utredning og kontroll av lymfom (lymfekreft) og for å utrede kreft i munnhule, nese og svelg.

Hvorfor CT av halsen?

CT av halsen gir en god fremstilling av de fleste organene i halsregionen og er en mye brukt undersøkelse ved mistanke om sykdom i halsen.

Ved kul på halsen er ofte første undersøkelse ultralyd av halsen, men i enkelte tilfeller velger man å gå videre med CT av halsen for nærmere kartlegging.

CT av halsen er egnet til fremstilling av organene i halsregionen ved

  • Steiner i spyttkjertelen
  • Hovne lymfeknuter på halsen
  • Mistanke om lymfekreft
  • Kul på halsen
  • Mistanke om sykdom på mandlene eller i svelget

Hvordan utføres CT av halsen?

CT halsen er en type røntgen undersøkels av organene i halsregionen, undersøkelsen utføres i en CT maskin.

CT av hals gjøres i de fleste tilfeller med intravenøs kontrast i blodårene for å bedre kunne fremstille bløtdelene i halsregionen.

CT hals uten kontrast gjøres hovedsakelig for å se etter steiner i spyttkjertlene. Dersom man gjør CT undersøkelsen med kontrast kan man overså mindre steiner da både stein og kontrast har høy tetthet ved CT underøkelse.

CT hals kan påvise spyttkjertelstein

Spyttkjertelstein er dannelse av steiner i utførselsgangene til en eller flere av spyttkjertelene som vi finner under underkjeven, i munnslimhinnen og foran ørene på hver side.

Symptomene ved spyttkjertelstein er smerter som kommer i forbindelse med måltider. Det tilkommer gjerne samtidig hevelse i området for spyttkjertelen som er rammet.

Diagnosen kan stilles ved ultralyd eller CT hals uten kontrast.

Behandlingen dersom steinen ikke passerer er operasjon hvor man utvider spyttgangene slik at steinen lettere kan passere. 

CT undersøkelse er en røntgen undersøkelse som danner detaljerte digitale snittbilder av kroppen

CT er en type røntgenundersøkelse som danner detaljerte snittbilder av vevene i kroppen. CT er en forkortelse for computertomografi fordi maskinen lager snittbilder av kroppen som fremstilles digitalt av en datamaskin.

CT undersøkelsen ble oppfunnet i 1972 av den britiske ingenøren Gofrey Hounsfield og av fysikeren Allan Cormack fra Sør-Afrika. CT har blitt brukt innen medisin siden 1974 og har siden 1980 blitt brukt ved de fleste sykehus.

CT undersøkelse brukes i dag svært mye innen medisin fordi CT undersøkelsen er rask, tilgjengelig ved de fleste sykehus og mange private bildediagnostiske sentre og fordi man ved CT undersøkelsen kan fremstille de fleste vev i kroppen på en deltajert måte og stille svært mange diagnoser. CT undersøkelse brukes på alt fra pasienter som har vært i store trafikkulykker til undersøkelse av hodet med tanke på demens eller hjernesvulst til undersøkelse av lunger, mage og skjelettet i kroppen.

Ulempen med CT undersøkelse er at den i likhet med andre røntgenundersøkelser bruker røntgenstråling for fremstilling av kroppen. Røntgenstråling kan i store doser være kreftfremkallende, men nyere teknologi har gjort at stråledosen ved dagens CT undersøkelser er lav.

Relaterte tjenester

Ultralyd hals, Røntgenlege CT hals med kontrast MR hals (collum) MR hals (collum) med kontrast
CT undersøkelse